Шахрайство з ПДВ: яку відповідальність пропонують запровадити

Читать на русском

Верховна рада в лютому ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки». До компетенції нового органу, зокрема, віднесли розслідування шахрайства з податком на додану вартість. «Слово і діло» розібралося, як пропонують карати за цей злочин.

Статтю «Шахрайство з ПДВ» внесуть до Кримінального кодексу України. Злочином вважатимуть:

  • розкрадання або незаконне заволодіння бюджетними коштами шляхом отримання бюджетного відшкодування;

  • подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування на підставі надання свідомо неправдивих відомостей.

За такий вид шахрайства автори законопроєкту пропонують карати штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів або громадськими роботами до 240 годин, або виправними роботами до 2 років. Або ж обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю (теж до 3 років).

За повторне правопорушення загрожуватиме штраф вже у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи від року до 2 років, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади.

За шахрайство з ПДВ в значних розмірах загрожує штраф (200-400 неоподатковуваних мінімумів), обмеження волі до 5 років або позбавлення волі до 3 років. Якщо мова йде про великі розміри – позбавлення волі на термін від 3 до 8 років, в особливо великих розмірах – позбавлення волі на термін від 5 до 12 років.

Нагадаємо, 28 січня Верховна рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки. Як голосували народні депутати, можна подивитися на інфографіці.

Також ми писали, хто з нардепів провалив свої обіцянки, не підтримавши закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: