НАЗК склало два адмінпротоколи щодо Тупицького

Читать на русском
Голова НАЗК Олександр Новіков склав два адмінпротоколи щодо судді КСУ, колишнього голови КСУ Олександра Тупицького.

Голова НАЗК Олександр Новіков склав два адмінпротоколи щодо судді КСУ, колишнього голови КСУ Олександра Тупицького. Суддя мав конфлікт інтересів через незадекларовану ділянку в Криму.

Про це пише пресслужба НАЗК у понеділок, 8 лютого.

«Ще 1 жовтня 2020 року — майже за місяць до ухвалення відомого рішення КСУ — НАЗК направило Олександру Тупицькому запит із проханням пояснити, чому він не вказав у декларації свою ділянку в Криму, отриману ним за законодавством держави-окупанта. За таке порушення НАЗК мало вручити судді адмінпротокол», - йдеться у повідомленні Новікова.

Також суддя наголосив на тому, що 27 жовтня суддя проголосував за рішення, у якому зокрема визнавалося неконституційним право НАЗК складати адмінпротоколи. Отже, Олександр Тупицький вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів.

«Тепер, коли Верховна рада відновила згадане право НАЗК, ми мусимо скласти 2 адмінпротоколи щодо Тупицького — щодо умисного незазначення ділянки в декларації та щодо конфлікту інтересів», — зазначив Олександр Новіков.

Він підкреслив, що з 31 грудня 2020 року діють зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якими скласти протокол щодо таких адміністративних правопорушень, якщо їх вчинив суддя, можуть лише особисто Голова НАЗК або його заступники.

Нагадаємо, 28 грудня голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому повідомив про підозру Офіс генпрокурора.

29 грудня президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив на два місяці главу КСУ Тупицького від виконання обов'язків судді. У КСУ заявили, що Зеленський перевищив повноваження. А в Офісі генпрокурора відповіли, що відсторонення глави КСУ є законним.

Пізніше стало відомо, що Олександра Тупицького не пустили на робоче місце до КСУ співробітники Управління державної охорони. У Держохороні пояснили, чому не пускають Тупицького до будівлі суду.

Пізніше ДБР повідомило Тупицькому про підозру за ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (свідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від свідчень).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: