Коломойський програв позов до України на 6 млрд доларів

Читать на русском
Сьогодні Стокгольмський арбітражний трибунал відхилив вимоги позивачів міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта», які судилися з Україною та хотіли стягнути з неї понад 6 мільярдів доларів.

Сьогодні Стокгольмський арбітражний трибунал відхилив вимоги позивачів міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта», які судилися з Україною та хотіли стягнути з неї понад 6 мільярдів доларів.

Про це повідомив заступник міністра юстиції, урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Іван Ліщина, пише «Європейська правда».

«Кілька хвилин тому Арбітражний Суд у справі Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited and Bordo Management Limited v. Ukraine (SCC Case No. V 2015/092) (справа Укрнафти) одноголосно відхилив вимоги позивачів у повному обсязі на підставі відсутності у нього юрисдикції розглядати цю справу», - повідомив Ліщина в Facebook.

Як розповів Ліщина в коментарі «Європейській правді», позивачі декілька разів збільшували суму вимог на адресу України, через що вона виросла із $ 4,7 млрд, які звучали у повідомленнях раніше, до $6 млрд.

Коломойський та ПриватБанк: історія відносин (оновлено)ПриватБанк вже більше трьох років перебуває в державній власності. Слово і діло нагадає історію його відносин із колишнім власником Коломойським.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, судовий процес тривав майже шість років.

У червні 2015 років три кіпрські офшорні компанії, Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Вordo Management Limited, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна, розповів міністр.

Підставами своїх вимог позивачі вказували неодноразовий відбір з газосховищ НАК «Нафтогаз України» газу, що належав ВАТ «Укрнафта», для потреб населення за заниженою ціною або безкоштовно взагалі, як стверджують позивачі; невиконання ПАТ «Укртрансгаз» і НАК «Нафтогаз України» рішень українських судів, що набрали чинності, про повернення частини відібраного газу ПАТ «Укрнафта»; різке підвищення ставки плати за користування надрами для видобутку газу, прийняття Верховною Радою України Закону України від 19.03.2015 № 272-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства», - розповів Малюська.

«Винесення рішення Стокгольмським арбітражем кілька разів відкладалося. Відчувалося, що позивачі щось підозрюють і затягують процес. Але сьогодні це сталося - арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський та Боголюбов отримали нуль доларів США, а не 6 млрд», - зазначив міністр.

Раніше суд зобов'язав Коломойського виплатити ПриватБанку 1 мільйон фунтів стерлінгів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: