Коломойський та ПриватБанк: історія відносин (оновлено)

Читать на русском

Верховна рада незабаром візьметься за розгляд законопроекту про банки, який унеможливить скасування рішення про націоналізацію або ліквідацію банку, а також повернення несправедливої компенсації з бюджету їх попереднім власникам. Ідеться тут, звичайно, передусім про ПриватБанк та Ігоря Коломойського, який оскаржує в судах націоналізацію своєї колишньої власності. «Слово і діло» сьогодні згадало всю історію взаємин олігарха і ПриватБанку.

ПриватБанк був заснований у березні 1992 року, він був одним із перших приватних комерційних банків. Співзасновниками банку були ТОВ «Сентоза» (власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов), ТОВ «Солм», ТОВ «Віст» і ЗАТ «Приват-інтертрейдинг». Першим головою правління став Сергій Тігіпко.

Через три роки ПриватБанк відкрив вже 188 відділень. Власниками акцій тоді були Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Олексій Мартинов, Леонід Милославський і Леонід Гадяцький – по 16,7% акцій, а також Сергій Тігіпко – 16,6%.

У 1996 році ПриватБанк став повноправним членом платіжної системи Visa International, у наступному році – системи Europay, у 2001 році – банк запустив систему «Приват24». У 2005 році чистий прибуток банку склав 457,6 млн грн, у 2007 році – вже понад 1 млрд грн.

У 2011 році змінився склад акціонерів ПриватБанку. У Коломойського і Боголюбова було по 45% акцій, ще 3% володів Олександр Дубілет (батько Дмитра Дубілета – колишнього міністра Кабміну Олексія Гончарука).

У 2014-2016 роках в Україні сталася банківська криза, унаслідок якої неплатоспроможними визнали 90 банків. Тоді ж неприємності почалися і в «Привата». Національний банк України за результатами перевірки виявив дефіцит капіталу: у 2015 році – 113 млрд грн, у 2016-му – 148 млрд. За словами тодішньої глави НБУ Валерії Гонтаревої, до недостачі призвела криза в українській економіці й неправильна кредитна політика банку.

З огляду на те, що «Приват» був одним із найбільших банків, його ліквідація могла завдати значної шкоди фінансовому сектору та економіці України. Тому НБУ погодив із правлінням ПриватБанку план реструктуризації, але керівництво банку та акціонери його не дотримали. 18 грудня 2016-го НБУ оголосив ПриватБанк неплатоспроможним і звернувся до Кабінету міністрів з проханням передати його у власність держави. У той же день уряд ухвалив відповідне рішення, яке набуло чинності 19 грудня.

У банку запровадили тимчасову адміністрацію, а 100% його акцій продали за одну гривню Міністерству фінансів. На докапіталізацію банку виділили понад 155 млрд грн.

У 2017 році з'явився перший судовий позов через націоналізацію ПриватБанку – Коломойський і Боголюбов звернулися до Окружного адміністративного суду Києва, щоб визнати її незаконною. Проте суд визнав дії Національного банку правомірними. «Приват» подав інший позов, звинувативши Коломойського і Боголюбова у виведенні з банку 1,9 млрд дол. Останні новини за цим позовом – він усе-таки буде розглядатися у Високому суді Лондона.

Нагадаємо, «Слово і діло» подивилося, наскільки активними раніше були народні депутати, які подали понад тисячу правок до «антиколомойського закону».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: