Чи дозволяти українцям носити зброю та за якими критеріями?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Олександр Палійполітичний експерт

В Україні має бути легалізація зброї, хоча б з огляду на статистику, скільки зброї на руках в українців уже є.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, оцінюючи мітинг у столиці за право надання українцям вільного володіння зброєю.

«Хоча б виходячи з тих міркувань, скільки зброї зараз на руках у людей, що логічно в умовах країни, яка воює, в принципі, боротися з цим явищем шляхом тотальної заборони, як у мирний час, просто безнадійно. 90% людей, які зараз тримають у себе нелегальну зброю, привезену з фронту, легалізували б її, якби зараз їм надали таку можливість», – зазначив Дикий.

Він додав, що близько 90% тих, хто має зброю, були б готові відстояти в поліції, щоб там були зразки куль, адже вони тримають цю зброю не для криміналу, а от решта 10% тоді були б дійсно злочинцями не лише в юридичному плані, але й могли би бути засуджені суспільством.

«Це єдиний правильний шлях у такій ситуації», – уточнив експерт.

Легалізація зброї: величезні ризики для владиЖурналіст Максим Кречетов розповідає про ризики для влади внаслідок легалізації вогнепальної зброї.

Своєю чергою політолог Олександр Палій підкреслив, що мають бути критерії щодо тих, хто має право на зброю. Щонайменше мають бути обов’язковими чотири пункти.

Наприклад, особа має відслужити в армії хоча б рік, наголосив політолог.

«Хто захоче мати зброю, має щонайменше рік відслужити в армії. Особа має пройти психологічні тести та надати відповідні довідки про стан здоров’я, в тому числі психічного. Крім того, особа повинна мати родину й певну дорогу власність – квартиру, авто, будинок. Це потрібно, щоб за допомогою цієї ж зброї не відбиралася чужа власність, щоб уникнути застосування сили задля персонального збагачення», – пояснив він.

Крім того, вони мають бути інтегровані до сил резерву, додав експерт.

На його думку, в такому варіанті можливе надання зброї. Якщо вирішать проводити референдум, то, скоріш за все, це зведе все нанівець, більшість буде проти.

«Уряд навряд чи найближчим часом ухвалить якесь рішення. Держава завжди має монополію права на насильство. Якщо дозволяти персональне володіння зброєю, то лише тим, хто інтегрований у державний механізм. Тобто зброя має бути дозволена лише тим, хто бере участь у продовженні державного оборонного механізму. Такий метод є на сьогодні у Швейцарії», – резюмував Олександр Палій.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: