У «Люблінському трикутнику» назвали умову переговорів з Лукашенком

Читать на русском
Учасники Люблінського трикутника Україна, Литва і Польща готові говорити з Олександром Лукашенком, але на умовах взаємної поваги.
ua.news

Учасники «Люблінського трикутника» Україна, Литва і Польща готові говорити з Олександром Лукашенком, але на умовах взаємної поваги, а також за наявності бажання у білоруської сторони.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на брифінгу у п'ятницю, 29 січня.

Люблінський трикутник: чим корисний для України новий політичний союзНовий формат співпраці України з країнами ЄС свідчить, що країни-учасниці платформи мають спільні інтереси та є союзниками, вважає експерт.

«Ми готові до розмови з Олександром Лукашенком. Люблінський трикутник з самого початку кризи в Білорусі запропонував свої добрі послуги для сприяння врегулюванню ситуації і виходу Білорусі на демократичний вектор розвитку. Ніхто ні від кого не закривається, але, безумовно, якщо розмовляти, то розмова повинна бути із взаємною повагою і тільки в тому випадку, якщо білоруська сторона дійсно її захоче. Нав'язуватися ми не будемо, але ми відкриті до спілкування», - сказав він.

Кулеба підкреслив, що все, що може зараз припинити насильство у Білорусі, є предметом для розмови, до якого учасники «Люблінського трикутника» готові.

Крім того, міністр додав, що до зустрічі глав МЗС України, Польщі та Литви приєдналася Світлана Тихановська. Вона представила своє бачення ситуації в Білорусі та її очікування від міжнародної спільноти.

За словами Кулеби, тепер Україна, Литва і Польща вивчать всі позиції і прохання, озвучені Тихановською. На сьогоднішній зустрічі ніяких формальних рішень не приймали, але міністри досягли ряду політичних домовленостей.

Нагадаємо, сьогодні, 29 січня, закордонних справ України, Польщі та Литви провели перше засідання Люблінського трикутника. На нього також запросили лідера білоруської опозиції Світлану Тихановську.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: