Люблінський трикутник: чим корисний для України новий політичний союз

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс під час переговорів у Любліні, які відбулися у вівторок, 28 липня, започаткували «Люблінський трикутник» – новий формат України, Польщі та Литви. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов відзначив, що новий формат співпраці України з країнами ЄС засвідчить, що країни-учасниці платформи мають спільні інтереси та є союзниками.

«Безумовно, будь-яка інтеграція, будь-які спільні проєкти цікаві. Оскільки Україна має такий проект з двома країнами Європейського союзу, то це, безумовно, нові можливості. Це можливості просувати інтереси України на шляху до євроінтеграції. Цікаво, хто був ініціатором проєкту. Якщо ініціатор – Польща, то вона намагається в такий спосіб посилити свої позиції як у Східній Європі, так і в Європейському союзі. Ще питання в тому, наскільки Україна зможе задати свій порядок денний у цьому форматі», – сказав Леонов.

Україна, Литва та Польща оголосили про створення «Люблінського трикутника»Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс під час переговорів у Любліні, які відбулися у вівторок, 28 липня, започаткували Люблінський трикутник — новий формат України, Польщі та Литви.

За його словами, попри деякі складнощі у відносинах між Україною та Польщею, всі три країни разом із Литвою – союзники, і взаємне просування інтересів вигідне всім учасникам формату.

«Формат цікавий, і він матиме перспективу. Але треба докласти зусиль, щоб проєкт став корисним і для України. Щонайменше цей проект може дозволити узгоджувати позиції, і всередині ЄС просувати інтереси України і фактично привчати європейців до того, що Україна говорить єдиним голосом з іншими країнами, які вже є членами ЄС. Це може бути безпекова частина – у нас вже є спільна бригада з цими країнами. Й безпекову частину ми можемо продовжити розвивати. У тому числі з метою просування євроатлантичної інтеграції України», – пояснив Олександр Леонов.

На думку політолога, співпраця в новому форматі допоможе здійснити наступні кроки на шляху інтеграції України до ЄС.

Нагадаємо, сьогодні в польському Любліні відбулися перемовини міністрів закордонних справ України, Польщі та Литви.

Як відомо, Кулеба розпочав робочий візит до Республіки Польща 27 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: