Росія після Путіна: чому Україні потрібно тримати порох сухим

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У неділю, 31 січня, в різних регіонах Росії повинна пройти нова хвиля мітингів на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Анонсовано, що вони стануть ще більш масштабними, ніж акції 23 січня. Усе більша нестабільність говорить про нездатність чинного президента РФ Володимира Путіна керувати державою і свідчить про початок в Росії «трансферу влади». Однак хто б не прийшов Путіну на заміну – нехай навіть і сам Навальний – Україні буде складно розраховувати на спокійне життя.

Про прийдешній в Росії «транзит влади» сказано в Білій книзі, яку випустила українська Служба зовнішньої розвідки (СЗР). Видання побачило світ уперше. У ньому, зокрема, вказується, що РФ в найближчі роки ‒ то найбільш серйозна загроза для безпеки України.

Такий стан речей залишиться незмінним, навіть попри «несприятливий для Росії міжнародний фон і виникнення нових факторів». Серед таких факторів називається ймовірна зміна (транзит) влади в РФ. «Так, на тлі все більш очевидних проблем зі здоров'ям Володимира Путіна, видимої складності для нього чисто фізично виконувати публічні функції глави держави, в Росії де-факто почався період трансферу влади», – йдеться в Білій книзі.

Про зміни свідчить і ситуація в самій РФ. Країну стрясають акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, який повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» Навальний лікувався від наслідків отруєння бойовою отруйною речовиною групи «Новачок», отриманою, очевидно, 20 серпня 2020 року в аеропорту Томська. По поверненні до Росії 17 січня, Навального затримали прямо в аеропорту. Затримання і спричинило хвилю протестів, які відбулися 23 січня в різних містах Росії. Попри репресії щодо учасників, на 31 січня обіцяна нова хвиля мітингів.

Масла до вогню підлило і резонансне розслідування Навального, що вийшло на Youtube незадовго після затримання політика. Воно розповідає про розкішну дачу Путіна на березі моря біля міста Геленджик (Межигір'я Віктора Януковича, як то кажуть, «відпочиває»), і про грандіозні корупційні схеми, завдяки яким ця дача була побудована.

На тлі цього навіть «друзі Путіна» заговорили про те, що еліти незадоволені своїм президентом. Зокрема про це написав одіозний російський режисер Карен Шахназаров в своєму блозі на інтернет-сайті телеканалу «Царгород». «Еліту не влаштовує той курс, який забезпечує президент країни, не влаштовує протистояння з Заходом», – написав Шахназаров. Він також додав, що Путін не має надійної політичної партії, на яку міг би спертися.

Нагадаємо, що ресурсом «Царгород» володіє бізнесмен Костянтин Малофєєв. Але якщо вже ЗМІ, підконтрольні друзям Путіна, повідомляють про недовіру до глави держави, то можна собі уявити, яка боротьба за владу розгорнулася в самому Кремлі.

Сам Навальний є інструментом цієї боротьби. Про це говорить вся історія, пов'язана з його отруєнням, поверненням до Росії і появою скандального фільму про дачу Путіна в Геленджику. Сам зміст цього фільму з головою видає зв'язок Навального з впливовими кремлівськими силами, що гризуться за «трансфер влади». У розслідуванні вказується, що об'єкт надійно захищений Федеральною службою охорони і над ним організована безпольотна зона. При цьому автори спокійно знімають палац Путіна з дрона і обговорюють внутрішню обстановку будинку з докладними планами розташування кімнат. Хто надав Навальному вичерпні матеріали про внутрішній устрій президентської дачі і чому правила безпольотної зони не діяли для дрона, за допомогою якого знімали територію, що охороняється з повітря? Абсолютно зрозуміло, що подібна інформація не виникає випадково і не передається випадковим людям. Її підготували і виклали тоді, коли це було комусь потрібно.

Таким чином, протести на підтримку Навального – це теж інструмент боротьби за владу, яка розгорнулася в Росії. Ви запитаєте, а як же отруєння, а потім і затримання Навального? Це витрати професії! Опозиційний політик має бути готовий постраждати від злочинного режиму, з яким він бореться.

І тут ми знову звернемося до Білої книги української СЗР. У ній сказано наступне: «Незалежно від конкретного варіанту («Путін – довічний президент», «Путін – лідер нації», «Путін – тандем», «спадкоємець Путіна»), базовий середньостроковий сценарій передбачає збереження в Росії державної моделі «путінізму» – з Путіним або без нього».

Боротьбу за владу в РФ ведуть путінські еліти. І навіть якщо влада самого Путіна впаде, а президентом стане той же Навальний, Україні потрібно тримати порох сухим. Нам ніколи не слід забувати одне з яскравих висловлювань нинішнього борця з путінським режимом: «Крим – це бутерброд з ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?».

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: