У ЄС заявили про перший недружній крок з боку Британії після Brexit

Читать на русском
Рішення Великої Британії про пониження дипломатичного статусу Представництва Європейського Союзу в країні, яке британська влада ухвалила після остаточного виходу зі складу ЄС, є недружнім кроком з боку Лондона.
Фото: Francois Lenoir / AP

Рішення Великої Британії про пониження дипломатичного статусу Представництва Європейського Союзу в країні, яке британська влада ухвалила після остаточного виходу зі складу ЄС, є недружнім кроком з боку Лондона.

Про це заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель під час пресконференції за підсумками засідання Ради ЄС із закордонних справ.

«Зрозуміло, це питання порушувалося (під час зустрічі - ред.). Є чіткий погляд і єдність з цього питання серед країн-членів. Це не є дружнім сигналом, першим такого роду, який Велика Британія надіслала нам відразу після того, як вийшла з Європейського Союзу. Якщо вони будуть продовжувати в тому ж дусі – це не відкриє жодних добрих перспектив», - сказав Боррель.

Він зауважив, що європейська сторона не вимагає від Об’єднаного Королівства особливого ставлення до себе, оскільки зовнішній дипломатичний статус Європейського Союзу визнається країнами та міжнародними організаціями по всьому світу.

«Ми маємо 143 делегації по світу. Без жодного винятку, всі країни надають делегаціям ЄС та їх персоналу статус, еквівалентний дипломатичній місії держави за Віденською Конвенцією. Велика Британія добре обізнана з цим. Належне ставлення, виходячи з Конвенції, є стандартною практикою між рівними партнерами. Ми переконані в тому, що зможемо вирішити це питання з нашими друзями в Лондоні для взаємного задоволення», - резюмував Боррель.

Нагадаємо, в кінці грудня минулого року Велика Британія та Європейський Союз підписали угоду про співпрацю після остаточного виходу Британії зі складу ЄС.

Цьому передував тривалий процес переговорів, під час якого сторони неодноразово заявляли про можливий вихід Великої Британії зі складу ЄС за жорстким сценарієм, тобто без укладення торговельної угоди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: