Карантин в Україні: які обмеження діють зараз і чи буде локдаун навесні

Читать на русском
В Україні з 25 січня діють карантинні обмеження помаранчевої зони. Через 7-10 днів Кабмін може повернути адаптивний карантин.
Слово і діло

В Україні сьогодні вночі закінчився локдаун, і з 25 січня знову діють обмеження «помаранчевої зони». За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, локдаун дав змогу стабілізувати ситуацію із захворюваністю на коронавірус і розвантажити медичну систему. «Якщо на початок грудня показник пацієнтів із підтвердженим COVID-19 або підозрою становив приблизно 29 тисяч, то сьогодні цифра 18 651 осіб», – повідомив він. «Слово і діло» розібралося, які зараз діятимуть обмеження в країні, коли Україна знову повернеться до адаптивного карантину і чи буде ще один локдаун навесні.

Які заборони діють в Україні з 25 січня

Відсьогодні в країні діють обмеження «помаранчевої» зони, вони ж діяли і в грудні. Основні заборони:

  • приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях, якщо в залі більше 1 особи на 10 кв. метрів;

  • робота закладів громадського харчування з 23:00 до 7:00 (крім доставлення і замовлень навинос);

  • розміщення у закладах харчування більше 4 повнолітніх осіб за столом;

  • проведення святкових заходів і банкетів у розважальних закладах;

  • проведення масових заходів за участю понад 20 осіб;

  • робота кінотеатрів і установ культури з наповненістю більше 50% місць одного залу;

  • проведення медустановами планових госпіталізацій;

  • робота спортивних залів і фітнес-центрів, якщо в них перебуває більше 1 людини на 20 кв. м;

  • перевезення в пасажирському транспорті більше пасажирів, ніж кількість сидячих місць (крім метро).

Після локдауну в Україні відкрилися школи. Як повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет, майже всі заклади в очному режимі запрацювали в Києві і в Одеській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Волинській, Донецькій, Чернігівській, Івано-Франківській, Житомирській областях. Від 99% до 91% шкіл в очному режимі відкрилися в Черкаській, Луганській, Сумській, Київській, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях. Від 70% до 58% шкіл працюють очно в Чернівецькій, Запорізькій, Кіровоградській областях.

У Полтавській області в школах зараз переважно змішана і дистанційна форми навчання, в Тернопільській області учні 5-11 класів навчаються за змішаною формою. У Вінницькій області 5-8 класи займаються за змішаною формою, інші – очно. У Рівненській, Львівській і Закарпатській областях переважно очна і змішана форма навчання.

При цьому, відповідно до чинних обмежень, не можна відвідувати освітні установи, якщо понад 50% учнів перебувають на самоізоляції.

Коли Кабмін планує повернути адаптивний карантин

Як повідомив Степанов, Міністерство охорони здоров'я протягом 7-10 днів після локдауну проаналізує ситуацію з COVID-19 у регіонах і тоді буде ухвалюватися рішення про повернення адаптивного карантину.

«Протягом цього тижня ми проаналізуємо ситуацію. Зокрема, в розрізі регіонів – де яка епідеміологічна ситуація. Ми хочемо повернутися до адаптивного карантину. Але для того, щоб повернутися, щоб це було ефективно, нам потрібно проаналізувати, як відрізняється ситуація в одному регіоні і в іншому», – розповів міністр 25 січня.

Нагадаємо, адаптивний карантин передбачав поділ України на «зелену», «жовту», «помаранчеву» (обмеження цієї зони діють зараз) і «червону» (найсуворіші обмеження) зони. Регіон відносили в одну із зон залежно від епідеміологічної ситуації, рішення Кабмін переглядав раз на тиждень.

«Зелена» зона:

  • в громадських будівлях потрібно дотримуватися маскового режиму;

  • дозволені заходи за участю понад 50 осіб;

  • закладам громадського харчування заборонено працювати з 22:00 до 7:00;

  • перевезення пасажирів в транспорті тільки на сидячих місцях;

  • в кіно і установах культури повинні продавати квитки тільки на 50% місць в залі.

«Жовта» зона:

  • дозволені масові заходи за участю більше 30 осіб;

  • не можна відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають літні люди;

  • плюс обмеження «зеленої зони».

Обмеження «помаранчевої» зони діють в Україні зараз.

«Червона» зона: заборонена робота громадського транспорту, навчальних закладів, установ сфери культури, ТРЦ, закладів громадського харчування.

Чи буде в Україні весняний локдаун

Поки що Кабмін не планує оголошувати навесні локдаун в Україні.

«Коли ми вибирали дати посиленого карантину, ми ще вибирали дати з найменшою активністю в економіці, крім нашого прогнозу щодо захворюваності. Щоб потім, до квітня-травня місяця ми були в змозі пройти без оголошення таких жорстких обмежень, коли припиняють роботу спортзали, цілі сектори економіки», – заявив очільник МОЗ Максим Степанов.

Ще до локдауну в МОЗ неодноразово говорили, що запроваджують його зараз, щоб не посилювати обмеження навесні. «Міністерство охорони здоров'я проти перенесення жорсткого карантину, проти його скасування. У нас фіксується на сьогодні, це в період свят, близько 5, 6, майже 7 тисяч випадків захворювання на COVID-19, щодня від цієї хвороби помирає близько 200 осіб. Ми не хочемо отримувати по 17, 20, 25 тисяч хворих. Думка епідеміологів: ми дуже потребуємо проведення жорсткого карантину саме з 8 по 24 січня для того, щоб максимально збити «хвилю» і пройти її до весни, до квітня-травня без введення жорсткого карантину, який може вдарити по нашій економіці», – пояснював Степанов 6 січня.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про план COVID-вакцинації в Україні та інших країнах світу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: