Локдаун в Україні: чи будуть діяти жорсткі обмеження з 8 січня

Читать на русском
В Україні з 8 по 24 січня мають запровадити локдаун. Водночас уже кілька тижнів темпи захворюваності на коронавірус знижуються.
zik.ua

На початку грудня уряд вирішив оголосити в Україні плановий локдаун – з 8 по 24 січня. Логіка була такою: після свят в країні може виникнути нова хвиля COVID-19, до того ж очікується зростання захворюваності на грип. Коли приймалося рішення, в середньому за добу було 10-13 тисяч нових випадків коронавірусу, але за місяць кількість знизилася до 4-6 тисяч. Виникає питання, чи є сенс запроваджувати локдаун за такого рівня захворюваності. «Слово і діло» розібралося, що про це говорить влада і чи можуть посилення карантину скасувати.

МОЗ проти скасування локдауну з 8 січня

У Міністерстві охорони здоров'я наполягають на своєму – локдаун в Україні з 8 січня потрібен. У грудні Максим Степанов говорив, що дати обрані правильно: передноворічний період важливий з точки зору економіки, та й на свята люди навряд чи будуть дотримуватися жорстких обмежень.

Наприкінці грудня, коли кількість нових випадків пішла на спад, Степанов заявив, що посилення карантину скасовувати не будуть. У МОЗ очікували зростання захворюваності після свят, також в січні-лютому завжди більшає кількість хворих на ГРВІ та грип, а це додаткове навантаження на медичну систему. «Хворі на грип мають такі ж ускладнення, як і хворі COVID-19, і для нас дуже важливо підійти до цього збільшення кількості хворих на грип з максимальним зниженням навантаження на медичну систему, з мінімальною кількістю хворих COVID-19», – зазначив міністр.

Сьогодні, 6 січня, Степанов підтвердив, що проти перенесення або скасування локдауну. «У нас фіксується на сьогодні, це в період свят, близько 5-6, майже 7 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Щодня від цієї хвороби помирає близько 200 осіб. Зараз понад 2 тисячі осіб перебувають у лікарнях, більше 10% – це тяжкі хворі. Взагалі у нас збільшується кількість тяжких хворих. Ми не хочемо отримувати по 17, 20, 25 тисяч. Думка епідеміологів: ми дуже потребуємо жорсткого карантину саме з 8 по 24 січня для того, щоб максимально збити «хвилю» і пройти її до весни, до квітня-травня без введення жорсткого карантину», – сказав глава МОЗ.

Під час традиційної наради в ОПУ 4 січня теж відзначили позитивну динаміку в плані захворюваності на коронавірус. Але поспішати з рішеннями не стали: потрібно всебічно проаналізувати динаміку захворюваності після свят.

Чи може Кабмін скасувати локдаун в Україні

5 січня кілька ЗМІ повідомили, що уряд може вирішити скасувати локдаун в Україні. «Стране» в Офісі президента розповіли, що влада розглядає можливість перенести дати посилення карантину, скоротити його тривалість або змінити умови.

Прессекретар головного санітарного лікаря тому ж виданню розповіла, що Кабмін на засіданні 6 січня розглядатиме зміни до постанови щодо карантину. Кабмін вчора дійсно проводив позачергове засідання, але розглядав інше питання, що стосується локдауну.

Водночас джерела РБК-Україна повідомили, що рішення по карантину можуть переглянути завтра, 7 січня. Поки що уряд не анонсував нового засідання.

Чи будуть регіони вводити локдаун

На відміну від карантину «вихідного дня», коли мери масово «збунтувалися» проти обмежень, цього разу гучних заяв не було. Таким чином, можна очікувати, що обласні центри підкоряться рішенню уряду.

Водночас мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що оголошення локдауну потрібно переглянути. «У нас є ще два дні для того, щоб зорієнтуватися на рівні Міністерства охорони здоров'я України, на рівні прем'єр-міністра України. Тим не менш, можливо, не потрібен локдаун, якщо йде зниження показників. У нас були свята, очікували можливого сплеску захворювання. Якщо сьогодні-завтра він не буде зафіксований, то потреба введення локдауну значно знижується», – заявив Атрошенко 5 січня.

У Тернополі комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій взагалі ухвалила рішення не посилювати карантин з 8 січня. У міськраді зазначили, що у місті немає зростання захворюваності на коронавірус, знизилася кількість госпіталізованих пацієнтів, майже немає хворих серед дітей і вчителів.

«Зважаючи на це, комісія прийняла рішення не посилювати з 8 січня карантин і не вводити ніяких додаткових обмежень на території тернопільської громади. Будуть діяти тільки ті протиепідемічні заходи, які були затверджені раніше. Це означає, що з понеділка, 11 січня, в усіх тернопільських школах продовжиться навчання – учні молодших класів будуть відвідувати уроки в звичайному режимі, а школярі 5-11 класів – в змішаній формі навчання. Рекомендуємо також суб'єктам господарювання не припиняти свою підприємницьку діяльність з 8 січня, а продовжувати працювати в звичайному режимі», – заявив мер Сергій Надал.

У Миколаєві сьогодні під будівлею обласної адміністрації протестували підприємці: вони вимагали від голови ОДА Віталія Кіма передати Кабміну і президенту їхню вимогу про скасування локдауну. Кім обіцяв звернення передати.

Локдаун з 8 січня: які обмеження будуть діяти

Кабмін 6 січня додав товари побутової хімії і пресу до переліку товарів, які можна буде продавати під час локдауну.

З 8 по 24 січня під забороною буде:

  • робота кафе, ресторанів, барів (крім замовлень навинос і доставки);

  • робота непродовольчих магазинів (крім торгівлі ліками, виробами медичного призначення, засобами гігієни, зв'язку, ветпрепаратами, кормами);

  • робота ТРЦ (крім торгівлі дозволеної групою товарів, якщо магазин має окремий вхід);

  • робота непродовольчих ринків і ярмарків;

  • проведення масових заходів;

  • робота установ культури і розважальної діяльності, робота спортзалів, фітнес-центрів, басейнів;

  • концерти, ярмарки, атракціони, катки на новорічних локаціях;

  • відвідування навчальних закладів, крім дитячих садків;

Громадський транспорт, зокрема метро, працюватимуть. Потяги «Укрзалізниці» курсуватимуть за графіком, кордони закривати не планують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: