Посли G7 представили дорожню карту реформ в Україні

Читать на русском
Посли країн G представили дорожню карту судової та антикорупційної реформи в Україні. Пропозиції також стосуються змін у роботі КСУ.

Посли країн G представили дорожню карту судової та антикорупційної реформи в Україні. Пропозиції також стосуються змін у роботі КСУ.

Про це йдеться в Twitter-акаунті групи підтримки послів країн G7.

В кінці минулого року Україна попросила ради щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади. Українська сторона направляла прохання у зв'язку з конституційною кризою.

«Ми з радістю надали ці поради українським партнерам, а зараз ділимося ними з широкою громадськістю. G7 давно підтримує реформи України у цих сферах практично, матеріально і політично і залишається відданою подальшій підтримці України в їх реалізації», - відзначили посли G7.

У цій дорожній карті України рекомендують тимчасово збільшити кворум для схвалення рішень КСУ, відкласти процедуру добору суддів Конституційного суду до введення нових правил, забезпечити суттєву роль міжнародних експертів при перевірці кандидатів, а також посилити етичні вимоги до суддів КСУ.

Що стосується стратегії судової реформи, то до лютого 2021 пропонується розробити й схвалити комплексний документ, який відповідає міжнародним і європейським стандартам.

Також пропонується ліквідувати колізію з Верховним судом, об'єднавши його з раніше реформованою структурою. І переглянути його структуру для об'єднання чотирьох окремих касаційних судів і Палати у єдиний Верховний суд зі спеціалізованими палатами.

Крім того, G7 пропонує зміцнити підзвітність суддів шляхом посилення дисциплінарної відповідальності, схвалення чітких правил, стандартів і процедур розслідування і розгляду скарг на їхню поведінку.

Раніше повідомлялося, що Британія очолила групу послів G7 щодо підтримки України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: