Сьогодні в Україні відзначають День соборності

Читать на русском
22 січня на честь проголошення у 1919 році злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки відзначається День соборності.
Фото - adm-km.gov.ua

У п'ятницю, 22 січня, на честь проголошення у 1919 році злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) відзначається День соборності.

Офіційним державним святом він став у 1999 році після підписання Леонідом Кучмою відповідного указу.

Сторіччя Соборності: що є найбільшою загрозою для УкраїниУкраїна 22 січня святкує проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Сьогодні, 22 січня, також прийнято згадувати подію, що відбулася в 1918 році – прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР.

Переговори між УНР та ЗУНР про об’єднання йшли з жовтня 1918 року. Акт був проголошений саме 22 січня 1919 року на урочистому зібранні в Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об’єднаної держави став тризуб.

Втім, об’єднання так і не було завершено – ЗУНР проіснувала до літа 1919 року, а через рік зникла з політичної карти і УНР, чиї території увійшли до складу СРСР і Польщі.

У День соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга».

Нагадаємо, раніше Нацбанк випустив сувенірну банкноту, яка відтворює дизайн української банкноти номінальною вартістю 100 гривень, введеної в обіг 17 жовтня 1918 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: