У полоні тарганів. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Завжди вражають приклади людської завзятості та величезної, непереможної віри в свої переконання. Здатність не прогнутися під впливом чужої думки, та ще нав'язуваної більшістю, чарівна якість. Без неї пішки по воді не походиш. Утім, з нею, зазвичай, теж ні.

Прихильники конспірологічної теорії QAnon і особисто 45-го президента США Дональда Трампа зовсім не зневірились після всесвітньої трансляції, яка демонструвала інавгурацію 46-го президента Джо Байдена. В їхньому середовищі, що було зажурилося, поширюється впевненість, що церемонія була виставою, в якій були задіяні двійники і вміло загримовані актори. Ті, кого вони грали, давно у в'язниці. Насправді до президентської присяги був таємно приведений Трамп, тижнів зо два тому. Скоро, вже трохи чекати залишилося, по всіх каналах розкриють страшну таємницю про deep state – «глибинну державу», змову педофілів на рівні американської та глобальної еліти. Що казати, якщо замішаний навіть Папа Римський. Але Трамп і з ним розбереться.

Байден vs Трамп: які слова найчастіше використовували в інавгураційних промовахПрезидент США Джо Байден в інавгураційній промові багато говорив про демократію, пандемію та об'єднання нації.

Поки не зрозуміло, що вигадають кюанонщики, коли і ці очікування не виправдаються, але можна не сумніватися, що якісь пояснення, що народять нову надію, обов'язково знайдуться. Якщо вже разок заскочив на поїзд конспірології, з нього за вуха не стягнути в нудний світ фактів. Знову ж, хто не знає, що всі факти виготовляються на фабриках фейкньюс, які педофіли і утримують.

Слід із жалем визнати, що за рясної наявності упоротих, нічого порівнянного за масштабністю і величчю задуму у наших прихильників альтернативних фактів немає. У кращому випадку уперта віра, що якийсь дрібний груповий кумир, незважаючи на чавунну дупу і в мотлох вбиту репутацію, обов'язково здійметься і поведе за собою Україну в світлу далечінь. Прихильники різних груп сваряться, але без особливого завзяття, відповідно до сірості своїх кумирів і невибагливості фантазій. Якщо американці ловлять здоровенних жирних чортів, то нашим вистачає дрібних тарганів.

Адже це теж відображення якості політики. Там, де вона багата і нестандартна, там і альтернативні теорії буйні, нестримні, особливо в переломні моменти. Завжди є рясне підживлення для допитливого палкого розуму. Де жилка політичного життя ледь промацується, вибудувати карколомну конспірологічну теорію просто нема на чому, немає ні цегли, ні фундаменту, навіть за наявності даху, що міцно поїхав. Посередність вітчизняних політиків, таким чином, просто нелюдська стосовно тих, хто має великий потенціал уяви і внутрішню потребу пояснити світ нешаблонним чином, вловивши в ньому неочевидні знаки і закономірності. Кажуть ще, не обходиться без схильності до шизотипового розладу, але це схоже на безсилу спробу образити тих, хто дивиться далі і бачить глибше.

Ці нещасні люди в Україні ходять буквально недогодовані і змушені, в кращому разі, за наявності деякої мовної підготовки, жебрати на інтернет-форумах своїх американських побратимів і співсестер. У тих є цілий Трамп. Можна просто померти від заздрощів.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: