Байден vs Трамп: які слова найчастіше використовували в інавгураційних промовах

Читать на русском

20 січня в США відбулася інавгурація президента Джо Байдена. Як і в будь-який інавгурації найголовніша частина – це перша промова нового глави держави. Байден вчора багато говорив про боротьбу з пандемією, перемогу демократії на виборах, про потребу об'єднати країну, а також пообіцяв «бути президентом для всіх громадян». «Слово і діло» проаналізувало, які слова в своєму спічі найчастіше вживав Байден, а також якою свого часу була промова у Дональда Трампа.

Інавгураційна промова Джо Байдена була довшою, ніж Дональда Трампа – 21 хвилина 23 секунди проти 17 хвилин 24 секунд. Обидва президенти у своїх виступах найчастіше використовували слова «ми», «нас» і «наш»: Трамп сказав їх загалом 53 рази, а Байден – 144.

Слова «Америка» і «американський» Трамп сказав 27 разів, а Байден – 17 разів. Трамп в своїй промові обіцяв американцям хороші школи, безпечні райони і робочі місця. І, звичайно, його відома фраза: «Разом ми зробимо Америку знову сильною, повернемо Америці багатство, повернемо Америці гордість, повернемо Америці безпеку. І так, разом ми зробимо Америку знову великою! Боже, благослови Америку!».

Байден у своїй вчорашній промові підкреслив, що Америка пройшла важке випробування. «Я клянусь вам, що стану президентом для всіх американців. Для всіх американців», – це був головний меседж виступу 46-го президента США.

Цікаво, що Трамп у своєму спічі в 2017 році тільки двічі сказав слово «я», тоді як Байден вчора – 36 разів. Він говорив це в контексті «я клянусь», «я дякую», «я прошу», «я знаю», «я гарантую», «я вірю», «я обіцяю».

Також Байден 11 разів вжив слово «демократія», Трамп у свій час взагалі не згадав про неї. «Сьогодні ми святкуємо тріумф не кандидата, а справи, справи демократії. Народ, воля народу була почута, і воля народу була визнана. Ми знову дізналися, що демократія безцінна. Демократія крихка. І в цей час, друзі мої, демократія взяла гору», – наголосив учора президент США.

Крім того, Байден у промові тричі згадав про «Конституцію», 6 разів про «війну» (про Другу світову війну, Громадянську війну та «нецивілізовану війну»), 5 разів про «вірус» (звичайно, про COVID-19), по 4 рази про «молитви» і «надії», двічі про «расизм» і 3 рази про «гідність». У промові Трампа в 2017-му таких слів не було.

Зате в промові Байдена, на відміну від Трампа, не було слів «інфраструктура», «гроші», «терорист», «бідність», «освіта», «вірність».

Трамп у своїй промові також часто говорив слова «країна» (17 разів), «народ», «люди» і «нація» (14 разів), «багатство», «процвітання», «перемога» (11 разів). У вчорашній промові Байдена часто зустрічалися слова «історія» (18 разів), «об'єднання», «єдність», «разом» (17 разів).

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запросив Джо Байдена до Києва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: