Європарламент ухвалив резолюцію щодо Навального

Читать на русском
Європарламент у четвер, 21 січня, ухвалив резолюцію у зв'язку з арештом російського опозиціонера Олексія Навального.

Європарламент у четвер, 21 січня, ухвалив резолюцію у зв'язку з арештом російського опозиціонера Олексія Навального.

Резолюцію підтримав 581 євродепутат, проти проголосували 50, утримались - 44.

Рада ЄС закликає впровадити санкції проти російських олігархів, найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна, пропагандистів в ЗМІ. Пропонується заморозити їхні активи в ЄС, заборонити їм поїздки до ЄС і поширити санкції на їхніх найближчих родичів.

Також пропонується зупинити будівництво «Північного потоку-2».

Також резолюція закликає владу РФ негайно звільнити Навального і засуджує політично мотивовані репресії, в тому числі з використанням системи правосуддя. У резолюції дії Росії розцінені як недоречні для членів Ради Європи та ОБСЄ. Вона закликає європейські організації оцінити, чи порушила Росія взяті на себе зобов'язання.

У резолюції міститься заклик до російської влади «припинити переслідування, залякування, насильство і репресії щодо незалежних і дисидентських голосів», покласти край «переважній безкарності, яка привела до загибелі багатьох журналістів, активістів, правозахисників та опозиційних політиків».

Європарламент вважає, що «замах на Навального і його арешт після повернення до Росії спрямовані на запобігання подальшого викриття серйозної корупції в режимі та є частиною системних зусиль» у спробі змусити замовкнути й усунути його і політичну опозицію. Російське керівництво, на думку депутатів, таким чином прагне залишитися при владі та позбавляє людей шансів на демократію і свободу.

Також від РФ вимагають дати ОЗХЗ повну інформацію про програму Новичок, «провести розслідування та притягнути до відповідальності винних у злочині» проти Навального.

У резолюції міститься заклик переглянути російське законодавство про іноземних агентів і небажаних організаціях, гарантувати всім демократичним партіям рівний доступ і рівні шанси на майбутніх виборах в Держдуму.

Резолюція із закликом до Ради ЄС мають рекомендаційний характер.

Раніше депутати Європейського парламенту схвалили дві резолюції, в яких вони засудили агресивну політику Росії щодо України, а також окупацію російською армією частин України та Грузії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: