ВАКС розглядатиме справу ексректора Донецького медуніверситету

Читать на русском
Антикорупційний суд залишив у себя кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього ректора медичного університету.

Вищий антикорупційний суд залишив у себе кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього ректора Донецького національного медичного університету Петра Кондратенка в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 15 січня ухвалила колегія суддів апеляційної палати ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат обвинуваченого Кондратенка вказував, що ця справа непідсудна антикорупційному суду, а тому її необхідно передати іншому суду. Захисник зазначав, що обвинувачений не належить до переліку службових осіб, визначених у ч. 4 ст. 18 КК України, та не обіймав будь-якої з посад, зазначених у переліку п. 1 ч. 5 ст. 216 КПК України, що є обов'язковою умовою підсудності кримінального провадження ВАКС.

Своєю чергою прокурор САП заперечував проти задоволення клопотання, оскільки, на його думку, справа підсудна антикорупційному суду. Вивчивши клопотання, апеляційна палата залишила його без задоволення. Судді вказали, що Кондратенко на момент вчинення правопорушення обіймав посаду ректора ДонНМУ, тобто був службовою особою державного органу. Крім того, згідно обвинувального акту, загальний розмір неправомірно отриманої вигоди внаслідок вчинення злочину складає 2,917 млн грн, який в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення кримінального правопорушення. Тому справа підсудна ВАКС.

За версією слідства, в ДонНМУ існує система поборів з іноземних студентів за оформлення у ВНЗ. Посадові особи університету нібито систематично вимагали хабарі від представників комерційних структур, які спеціалізуються на підборі і подальшому оформленні іноземних студентів в українських ВНЗ, під загрозою створення штучних перешкод під час оформлення закордонних абітурієнтів у медуніверситет.

Органи правопорядку задокументували у 2018 році факти отримання Кондратенком від представника комерційної структури двох елітних автомобілів марки BMW загальною вартістю понад 100 тисяч доларів за невтручання в прийом студентів. Автомобілі знайшли під час обшуків у Краматорську і Кропивницькому, де розташовані філії медуніверситету.

Нагадаємо, НАБУ затримало на хабарі одного з керівників порту «Чорноморськ». Також органи правопорядку підозрюють в одержанні хабаря президента НААН.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: