Тарифи на газ: чому виник конфлікт між «Нафтогазом» та облгазами

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Ідея двох платіжок за газ – одна за товар, а друга за його доставку, абсолютно нормальна та практикується в країнах Європи. Інша річ, що її дискредитували, бо постачальники палива скористалися ситуацією і накрутили ціни. Доки буде монополія, навести лад с тарифами буде складно. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив президент центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«Чому виник конфлікт між «Нафтогазом» та облгазами? Бо там монополія в руках Фірташа. «Нафтогаз» пропонує більш дешевий газ, але не може вийти на рядового споживача, тому що його блокує приватна монополія, яка не хоче конкурентів. Коли розділили облгази на компанії з розподілу газу – так би мовити, кур’єрів та газзбути, де-юре вони стали різними суб’єктами господарювання, а де-факто бенефіціар залишився той самий», – пояснив експерт.

На думку Гончара, такої ситуації не повинно було виникнути, але через коронакризу сталося непередбачуване.

«Дефіциту газу ні у нас, ні в Європі немає. Як минулого року, всі рапортували про надзвичайну заповненість газосховищ. Відмінність в тому, що цього року ми маємо коронавірус. Адже ця зима не є аномально холодною, як це було у 2012 році, коли виник дефіцит, бо «Газпром» не зміг задовольнити експорт газу в Європу, тому що мав забезпечити свій внутрішній ринок», – сказав експерт.

Через пандемію коронавірусу оператори ринку в 2020 році мали недоотримання надходжень і вирішили закласти ризики в тариф.

«Тут немає глобальної змови, кожен діє за бізнес-інтуїцією, закладає компенсацію збитків у 2020 році, користуючись сезонним підвищенням ціни, плюс, що важливо, компенсацію можливих збитків, бо незрозуміло, що буде далі з поширенням пандемії. Споживачі зубожіли. Трейдери мають збитки. Споживання скоротилося. Інша річ, коли всі почали так діяти і отримали такий ефект», – пояснив він.

«Що має бути зроблено не зволікаючи – це розібратися по суті з приватною монополією, яка існує в системі розподілу газу. Я так розумію, що рішення уряду про впроваджене держрегулювання є тимчасовим. Це ситуативне рішення і є сподівання, що вдасться порозумітися із МВФ», – зауважив Гончар.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, що пропонує уряд, маючи намір впроваджувати держрегулювання тарифів та хто від цього виграє.

Також ми подивились, скільки платила родина за комунальні послуги за двокімнатну квартиру в Києві протягом останніх 16 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: