Імпічмент Трампу: в Сенаті розповіли, як вчинять після рішення Палати

Читать на русском
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл повідомив, як буде діяти Сенат, якщо Палата представників проголосує за імпічмент Дональда Трампа.
фото REUTERS

Якщо Палата представників затвердить статті імпічменту чинному президенту США Дональду Трампу, то Сенат отримає їх тільки 19 або 20 січня, тобто – після завершення президентського терміну Трампа та інавгурації Джо Байдена.

Про це пише The Washington Post з посиланням на меморандум, який поширив лідер республіканців в Сенаті Мітч Макконнелл.

Приголомшливий шторм на Вашингтонщині: що далі?Штурмом Капітолію США в Вашингтоні закінчився мітинг прихильників Дональда Трампа. Є загиблі і постраждалі.

Як відомо, три американських конгресмени з Демократичної партії США Девід Сісілін, Джеймі Раскін і Тед Лью готуються у понеділок, 11 січня, представити статті про імпічмент чинного президента країни Дональда Трампа, прихильники якого влаштували масові заворушення в Вашингтоні 6 січня.

Голосування з цього питання у Конгресі США може відбутися у наступну середу, 13 січня.

За словами Макконелла, якщо не буде згоди всіх 100 сенаторів, то Сенат не зможе повторно зібратися на засідання до 19 січня. В такому випадку, якщо Палата представників затвердить статті імпічменту Трампу, то Сенат отримає їх тільки 19 або 20 січня.

Як пише видання, розгляд імпічменту Сенат зможе почати тільки 20 або 21 січня о 13:00 за місцевим часом (о 20:00 за Києвом), а повноваження Трампа закінчуються о 12:00 20 січня.

«Процес в Сенаті, таким чином, почнеться після закінчення президентського терміну Трампа - або через годину після його закінчення 20 січня, або через 24 години після його закінчення 21 січня», - йдеться в документі, на який посилається The Washington Post.

При цьому наголошується, що в такому разу імпічментом буде займатися вже лідер демократів Чак Шумер, оскільки Демократична партія отримала контроль над Сенатом.

Нагадаємо, американські ЗМІ анонсували, що у понеділок в Конгресі США представлять статті про імпічмент Трампа.

Раніше в Конгресі США закликали віцепрезидента країни Майка Пенса усунути Трампа з посади.

Увечері 6 січня в Вашингтоні почалися масштабні заворушення, в яких взяли участь прихильники Дональда Трампа. Вони виступали проти визнання демократа Джо Байдена новим президентом США. На протестах загинули як мінімум 5 осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: