У Конгресі США закликають Пенса усунути Трампа з посади

Читать на русском
Члени Демократичної партії США, а також окремі представники республіканців у Конгресі офіційно закликали віцепрезидента країни Майка Пенса скористатися 25-ою поправкою до Конституції та усунути чинного президента Дональда Трампа з посади.
Фото з відкритих джерел

Члени Демократичної партії США, а також окремі представники республіканців у Конгресі офіційно закликали віцепрезидента країни Майка Пенса скористатися 25-ою поправкою до Конституції та усунути чинного президента Дональда Трампа з посади.

Про це з посиланням на власного кореспондента повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що відповідні пропозиції у Конгресі почали лунати після вчорашніх протестів у Вашингтоні, в ході яких прихильники Трампа захопили Капітолій.

«Найшвидший і найефективніший спосіб – що можна було б зробити вже сьогодні, щоби усунути чинного президента з посади – це невідкладне звернення віцепрезидента (Майка Пенса – ред.) до 25-ї поправки», - заявив лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Спікер Палати представників, демократка Ненсі Пелосі також підтримала цю ідею.

«Я приєднуюсь до лідера Демократичної партії в Сенаті й закликаю віцепрезидента негайно відсторонити цього президента від посади на підставі 25-ї поправки. Якщо віцепрезидент і уряд не діятимуть, Конгрес готовий просувати імпічмент, що відповідає переважним настроям американського народу», - заявила Пелосі на пресконференції.

Згадана 25-та поправка до конституції США визначає, що в разі відставки або смерті глави Білого дому його повноваження покладаються на віцепрезидента.

Ініціативу демократів підтримали й окремі республіканці. Зокрема, про це заявив конгресмен Адам Кізінджер.

«Застосування 25-ї поправки, яка покладає всю відповідальність на віцепрезидента Пенса, допоки президент не зможе повернутися до керівництва (що, очевидно не станеться найближчим часом), є правильним рішенням для нашої демократії», - заявив у Конгресі однопартієць Трампа.

Нагадаємо, сьогодні на спільному засіданні обох палат Конгресу було затверджено обрання Джо Байдена президентом США.

Перед цим у Вашингтоні спалахнули масштабні безлади і мітинги. Прихильники Трампа штурмом взяли Капітолій, зірвавши засідання американського Конгресу. Згодом правоохоронцям вдалося взяти ситуацію під контроль.

Також стало відомо, що члени Конгресу ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: