МОЗ не планує реєструвати російську вакцину від коронавірусу в Україні – Ляшко

Читать на русском
МОЗ України не планує затверджувати російську вакцину від коронавірусу Супутник V для масової вакцинації українців, оскільки до завершення третьої фази її випробувань залишився ще майже рік.
Фото: РБК-Україна

Міністерство охорони здоров’я України не планує затверджувати російську вакцину від коронавірусу «Супутник V» для масової вакцинації українців, оскільки до завершення третьої фази її випробувань залишився ще майже рік.

Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у Facebook.

Він підкреслив, що в Україні будуть дозволені лише ті вакцини, які отримали схвалення в країнах з жорсткою регуляторною політикою.

Лікар також додав, що третя фаза випробувань російського препарату завершиться лише в грудні цього року, а отже мова про її затвердження в Україні точно не йде.

«Україна ухвалила рішення про можливість реєстрації вакцин, зареєстрованих у країнах з жорсткою регуляторною політикою. Підкреслюю, тільки при зазначених умовах будемо допускати вакцини до використання. Згідно інформації розміщеної на сайті clinicaltrials.gov, завершення третьої фази клінічних випробувань вакцини «Супутник V» заплановане на грудень 2021», - написав Ляшко.

Зазначимо, що раніше лідер проросійської ОПЗЖ Віктор Медведчук заявив, що харківська фармкомпанія «Біолік» попросила Міністерство охорони здоров'я України про державну реєстрацію російської вакцини проти коронавірусу.

Як повідомляє «Громадське», на початку грудня 2020 року схожа інформація щодо «Біолік» вже з’являлася. Тоді у Російському фонді прямих інвестицій (РФПІ), який розробив «Супутник V», заявили, що харківська фармкомпанія «Біолік» уже почала виготовляти препарат. Про таке нібито тоді домовилися директор фонду Кирило Дмітрієв і Віктор Медведчук.

Водночас на підприємстві це заперечили. Там переконували, що не підписували жодних контрактів із росіянами, не отримували від них жодних трансферних технологій щодо виробництва вакцини «Супутник V» і ніколи не виготовляли подібних вакцин. А щоб розпочати виробництво препарату, потрібна державна реєстрація.

Нагадаємо, Україна очікує перші поставки вакцини від COVID-19 за програмою COVAX у березні 2021 року, а вакцини від виробників можуть бути закуплені в лютому.

Також ми писали, що Польща може передати українській стороні 1,5 мільйони доз вакцини проти коронавірусу. Зараз ведуться переговори.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: