Катастрофа МАУ: Іран досі не надав Україні повний звіт про причини катастрофи

Читать на русском
Офіційний Тегеран досі не надав Києву проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака авіакомпанії МАУ, який збили іранські військові у січні 2020 року.
Фото з відкритих джерел

Офіційний Тегеран досі не надав Києву проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака авіакомпанії МАУ, який збили іранські військові у січні 2020 року.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін в інтерв’ю «ВВС News Україна».

«Українській стороні не надходив проєкт технічного звіту, підготовлений Іраном. Він обіцяє зробити це до кінця цього року. Ми чуємо ці обіцянки вже два місяці», - зазначив Єнін.

За його словами, остаточний звіт щодо катастрофи є ключовим етапом встановлення справедливості у справі. Саме в ньому мають бути висновки щодо технічного стану літака, дій пілотів, взаємодії іранських цивільних спеціалістів тегеранського аеропорту та військових, що відповідали за ППО тощо.

Порушувати питання компенсацій можна буде тоді, коли будуть точно визначені причини авіатрощі, а винні будуть притягнуті до відповідальності.

«На жаль, ми змушені констатувати брак довіри у відносинах наших держав. Ми пропонували Ірану створити спільну слідчу групу. Наполягали на проведенні спільних слідчих дій за участю українських та іранських слідчих та прокурорів. Поки що дані ними обіцянки лишилися на папері», – підкреслив Єнін.

Він додав, що раніше сталося «невелике непорозуміння», коли ЗМІ повідомили про передачу цього звіту. Водночас тоді мова йшла про відеоконференцію, де країни-учасниці розслідування обговорили технічне розслідування трагедії.

Нагадаємо, літак авіакомпанії МАУ був збитий іранськими військовими 8 січня цього року. У пасажирський літак поцілили під час вильоту з Тегерана. В результаті загинули 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Жертвами стали громадяни України, Ірану, Канади, Швеції, Афганістану і Великобританії.

У липні влада Ірану погодилася сплатити сім'ям загиблих у авіакатастрофі пасажирів компенсації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: