Бюджет-2021 може бути недовиконаний – НБУ

Читать на русском
Попри усі доопрацювання державного бюджету на 2021 рік, все одно існує певний ризик його недовиконання в доходній частині.
Фото з відкритих джерел

Попри усі доопрацювання державного бюджету на 2021 рік, все одно існує певний ризик його недовиконання в доходній частині.

Про це сказано у звіті Національного банку про фінансову стабільність в Україні.

«Бюджет на 2021 рік, попри певні доопрацювання, побудований на оптимістичних припущеннях. Через це існує ризик недоотримання доходів (у тому числі в частині перерахування прибутку НБУ), що може зажадати внесення коригувань», - зазначено у документі.

Окрім того, у Нацбанку бачать високі ризики зростання гарантованого державою боргу.

Так, у прийнятому бюджеті граничний обсяг надання державних гарантій встановлено в сумі до 88,7 млрд грн. Це більш ніж втричі перевищує ліміт, передбачений Бюджетним кодексом, і може призвести до істотних витрат за такими зобов'язаннями в наступних бюджетних періодах, наголошується у звіті.

«Значний дефіцит бюджету другий рік поспіль обумовлений необхідністю підтримки економіки в умовах пандемії. Для цього варто зробити фокус на цільових і відносно невеликих за обсягом програмах підтримки населення і бізнесу - наданні компенсацій малому і середньому бізнесу, портфельних гарантій, доступних кредитів за програмою 5-7-9», - повідомили в Нацбанку.

Нагадаємо, Рада ухвалила проєкт держбюджету-2021 на минулому тижні - 15 грудня. Його підтримали 289 нардепів.

Його вже підписав голова Верховної ради Дмитро Разумков. Тепер він переданий на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Ми також писали, як розподілилися голоси за головний фінансовий документ країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: