Календар щеплень: від яких захворювань обов’язково вакцинують у різних країнах

Читать на русском

Тема імунізації актуальна як ніколи, адже світ готується до масштабної вакцинації від COVID-19. В Ізраїлі стартувала національна кампанія з вакцинації від коронавірусу, першими щепитимуть медичних працівників. При цьому ніхто не скасовує рутинної імунізації за календарем. «Слово і діло» пропонує подивитись, скільки обов’язкових щеплень роблять у різних країнах світу.

Кожна країна дотримується рекомендацій ВООЗ, але складає свій перелік обов’язкових щеплень. Ми подивилися кілька з них.
Календар щеплень у різних країнахСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

ВООЗ дає свої рекомендації щодо вакцинації від певних захворювань дітей та дорослих. У кожної країни власний календар щеплень, наближений до вказівок організації. Ми поцікавились календарем щеплень в Україні, а також у Великій Британії, Німеччині, Чехії, Польщі, РФ та США.

В усіх перелічених країнах обов’язково роблять щеплення від DTP-IPV-HiВ (дифтерія, правець, коклюш, поліомієліт, гемофільна інфекція) протягом перших шести місяців життя та КПК (кір, паротит, краснуха) – після того, як дитині виповниться рік та, відповідно, коли настає час ревакцинації. Те саме стосується гепатиту В, від якого вводять препарат протягом року після народження дитини. Від гепатиту А обов’язково вакцинують лише в США.

Цікава ситуація із БЦЖ, це щеплення обов’язкове в країнах, що входили до сфери впливу колишнього СРСР. Так, у першу добу після народження від туберкульозу в Польщі щеплять усіх малюків, окрім тих, чиї батьки відмовилися. В Україні повинні робити робити щеплення на 3-5 добу життя немовляти. Також від туберкульозу імунізують дітей у РФ та Чехії (дітей із групи ризику).

Натомість у США і Німеччині від туберкульозу немає обов’язкового щеплення, а у Великий Британії – тільки у місцях поширення хвороби.

Майже дзеркальна ситуація із вакцинацією від ротавірусу – обов’язкова в США, Великій Британії, Німеччині, і необов’язкова – в Польщі, Чехії. Немає цього щеплення в календарі України та РФ.

В Україні не роблять обов’язкового щеплення від вітряної віспи, папіломавірусу людини, менінгококу та пневмококу.

Від грипу немає обов’язкової імунізації в Україні та РФ, а в Польщі – вона рекомендована дітям та літнім людям.

Від оперізувального лишаю вакцинують тільки у Великій Британії – щорічно людей після 70 років.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, які вакцини розроблені світовими науковцями і чим вони відрізняються.

Також ми подивились, як українці робили щеплення проти грипу останні два роки та скільки доз вакцини планується закупити цього року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: