Боротьба з коронавірусом: чи можлива в Україні примусова вакцинація від COVID-19

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

У державному бюджеті на 2021 рік закладені кошти для закупівлю близько 4 млн доз вакцини від коронавірусу. Однак український уряд шукає можливостей залучити додаткові кошти. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала відзначив, що змушувати українців робити щеплення проти COVID-19 влада могла би лише за умов, якщо вакцина буде безкоштовною.

«Я думаю, що насправді вакцинація не може бути примусовою, бо навіть Всесвітня організація охорони здоров’я з цього приводу вказала, що це питання – не справа влади. Влада повинна пояснювати. У такому разі тільки добровільна вакцинація може бути ефективною. По-друге, для того, щоби щеплення було примусовим треба, аби держава надала можливість це робити безкоштовно», ‒ пояснив Бала.

Експерт додав, що українська влада, зважаючи на витрати на закупівлю препарату, не може примушувати громадян до вакцинації.

У МОЗ повідомили, чи торкнеться вакцинація українців в ОРДЛОМОЗ планує вакцинувати від коронавірусу жителів окупованих територій, які є громадянами України.

«Тому ані примусова вакцинація, ані санкції за відмову робити щеплення – ці питання перед українською владою навіть не стоять. У будь-якому разі, щоби вакцинація пройшла успішно й в Україні з’явився колективний імунітет, треба передусім забезпечити вакцинами лікарів та моральних авторитетів. Це дозволило би переконати частину українців, які скептично до цього ставляться, зробити щеплення проти коронавірусу», ‒ пояснив він.

Зазначимо, американське агентство Bloomberg опублікувало матеріал, в якому йдеться про те, що Україна, згідно з укладеними контрактами, має змогу закупити вакцину від коронавірусу для близько 2,1 млн населення.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що в Україні щепитимуть від COVID за рахунок держави близько 21 млн осіб з груп ризику, серед яких ‒ медики, військові, вчителі та правоохоронці.

Також у МОЗ допускають, що вакцинація може стартувати в лютому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: