У ДБР назвали причину катастрофи літака АН-26

Читать на русском
Сукупність помилок командира за відсутності контролю з боку керівництва управління польотами стали головною причиною авіакатастрофи Ан-26 під Чугуєвом.

Сукупність помилок командира за відсутності контролю з боку керівництва управління польотами стали головною причиною авіакатастрофи Ан-26 під Чугуєвом.

Про це сказав голова відділу головного слідчого управління ДБР Вадим Приймачок на брифінгу в п'ятницю, 18 грудня.

«Ступінь провини та відповідальності кожної військової службової особи, яка мала відношення до організації та здійснення польотів і експлуатації літака АН-26, буде визначена під час подальшого розслідування. Держава має дати сьогодні жорстку кримінально-правову оцінку дій осіб, які шляхом своєї недбалості й шляхом свідомого порушення правил польотів допустили катастрофу літака, допустили загибель наших курсантів», - додав заступник голови Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Сергій Личик.

Як зазначив Личик, порушення були допущені як на стадії підготовки польотів, бо були допущені на борт особи, яких взагалі там не повинно було бути, на стадії здійснення польоту, коли політ дозволявся з порушенням правил експлуатації літального апарату і правил здійснення польоту, так і на стадії, коли була вже кризова ситуація, керівництвом польотів не було вжито достатніх і адекватних заходів для того, щоб уникнути цієї катастрофи.

«Кожен з тих, кому сьогодні повідомили про підозру, допустив відповідні порушення, які, за результатами військової експертизи, в комплексі знаходяться в причинно-наслідковому зв'язку з катастрофою. Якби кожен з цих людей належним чином виконував свої обов'язки, належним чином виконував статути, дотримувався вимог правил польотів, то катастрофи не сталося б - так відзначають експерти», - підкреслив Личик.

При цьому Вадим Приймачок каже, що причиною катастрофи стало те, що «була правильно визначена посадкова конфігурація механізації крила при заході на посадку, були певні помилки в техніці пілотування, неправильно обраний темп», а під час останнього зльоту була виявлена ​​поломка в лівому двигуні літака.

«Відповідно, в зв'язку з цією поломкою, зліт потрібно було продовжити, оскільки швидкість розгону була злітної, і літак уже пройшов на злітній смузі точку, з якої можна було б здійснити безпечну посадку. Надалі, у зв'язку з неправильним регулюванням потужності двигунів, літак фактично перейшов у режим звалювання і надалі некероване падіння. Надалі вивести з цього стану екіпаж його не міг через дуже низьку висоту», - пояснив він.

Приймачок підсумував, що в ситуацію мали були втрутитися керівники управління польотів, які знали, що до польоту допустили льотчика з недостатніми навичками, і забезпечити безпечний політ та посадку літака.

Увечері 25 вересня військовий літак АН-26 зазнав аварії біля Чугуєва. Він здійснював навчальні польоти. На борту перебували 27 осіб, з них 20 - курсанти харківського військового університету. 26 людей загинули. Вижив тільки один курсант

Також повідомлялося, що в ДБР назвали чотири версії катастрофи Ан-26.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: