Бессараб пішов у відставку з поста міністра, не виконавши і третини обіцянок

Читать на русском
Сергій Бессараб пішов з поста міністра у справах ветеранів, виконавши тільки 4 обіцянки з 17.

Сергій Бессараб вчора подав заяву про звільнення з посади міністра у справах ветеранів, і вже сьогодні Верховна рада відправила його у відставку. При цьому сам Бессараб до парламенту не прийшов, і відсутність його звіту обурила деяких депутатів. У той же час, якщо вірити нардепу Євгенії Кравчук, причина у нього поважна: ексміністр перебуває на лікарняному і за станом здоров'я не може повноцінно виконувати свої обов'язки. «Слово і діло» подивилося, скільки обіцянок Бессараб встиг виконати на посаді.

Сергія Бессараба призначили в уряд 4 березня 2020-го, і він був одним із найменш публічних міністрів. На посаді він дав 17 обіцянок, майже всі це те, що має бути зроблено відповідно до програми дій Кабміну.

Виконав Бессараб тільки 4 обіцянки (24%), 11 – провалив. Статус ще двох обіцянок наші аналітики визначать після отримання відповіді на запити.

Які обіцянки виконав Бессараб

Через кілька днів після свого призначення в березні Бессараб пообіцяв найближчим часом видати більше сотні посвідчень учасника бойових дій ветеранам-добровольцям. Обіцянка була виконана – до липня такі посвідчення отримали 170 ветеранів-добровольців.

Згідно з програмою дій Кабміну, Бессараб мав забезпечити доступ осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членів їх сімей до медичних та психологічних послуг. Обіцянка теж виконана. Є мережа Центрів соціально-психологічної реабілітації та 30 госпіталів для ветеранів війни, чию діяльність підтримував уряд.

Також на посту міністра Бессараб виконав обіцянку залучити ветеранів війни до заходів з підняття рівня національно-патріотичної свідомості в державі. До таких заходів їх дійсно залучали, наприклад, до проведення «Уроків доблесті».

Ще одне реалізована обіцянка – створити можливості для реінтеграції в мирне життя для ветеранів війни і членів їх сімей. Поки Бессараб був на посаді такі можливості створювалися. Зокрема, в рамках бюджетної програми «Заходи з психологічної реабілітації, соціальної і професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях з метою повернення їх до мирного життя» (її обсяг 246,7 млн грн).

Що на посаді міністра не встиг зробити Бессараб

Більшість обіцянок з програми діяльності уряду Бессараб за 9 місяців на посаді виконати не встиг.

Наприклад, він обіцяв запровадити концепцію зміни військової кар'єри на цивільну. Тільки 10 грудня Міністерство соціальної політики оприлюднило для обговорення проєкт Стратегії людського розвитку, в якому передбачено створення такої концепції в майбутньому. У цій же стратегії є пункт про створення системи моніторингу потреб ветеранів війни. Таку систему теж обіцяв Бессараб.

Щодо сервісу «Е-ветеран» і Єдиному державному реєстру ветеранів війни, які обіцяв Бессараб: поки не завершено створення програмного забезпечення реєстру. Коли реєстр буде створений, разом з ним і введуть в експлуатацію сервіс «Е-ветеран».

Інші обіцянки теж на момент звільнення Бессараба перебували на зародковій стадії виконання. Колишній міністр повинен був впровадити стандарти соціальної підтримки для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Станом на грудень впровадження та оновлення таких стандартів не було завершено.

Крім того, Бессараб обіцяв ввести в експлуатацію Національне військове меморіальне кладовище. В кінці грудня тільки створили організаційний комітет з цього питання. Обіцянка сформувати на базі міністерства майданчик для координації дій ветеранської громадськості відноситься до довгострокових пріоритетів Кабміну.

Також Бессараб не встиг виконати зобов'язання забезпечити підтримку спортивної реабілітації ветеранів війни. В кінці серпня президент Володимир Зеленський затвердив Національну стратегію розвитку системи фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни і членів їх сімей. Однак її реалізація розпочнеться тільки з 2021 року.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, як народні депутати голосували за відставку Сергія Бессараба.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: