Бюджет-2021: експерт розповів про основний недолік державного кошторису

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Парламентський комітет із питань бюджету затвердив проєкт державного кошторису України на 2021 рік. Сьогодні, 15 грудня, Верховна рада почала розгляд законопроєкту. У коментарі «Слово і діло» економіст Ілля Несходовський зазначив, що основною проблемою документа є завищені доходи і реальна ситуація проявиться у другому кварталі наступного року.

«На мою думку, основні проблеми цього бюджету – це завищені доходи. Саме за результатами першого кварталу, за півріччя, ми побачимо, які реальні доходи зможе отримувати кошторис від сплати податків. І ось виходячи із цього показника, можливо, переглянуть окремі статті», ‒ сказав Несходовський.

Експерт відзначив, що деякі статті видатків збільшені невиправдано.

Рада сьогодні розгляне держбюджет-2021, питання НАЗК та статус ДонбасуВерховна рада на засіданні сьогодні розгляне у другому читанні законопроект про державний бюджет країни на 2021 рік. Також нардепи розглянуть внесення змін до Бюджетного кодексу.

«Я вважаю, що збільшення фінансування силовиків є необґрунтованим. Можливо, ці кошти варто було би спрямувати на збільшення заробітних плат медиків. Крім того, можна було б проаналізувати й інші статті видатків, які можуть виявитися недоцільними. Наприклад, збільшення фінансування вугільної галузі, бо це не вирішення ситуації, а вливання коштів, які просто будуть розкрадатися», ‒ пояснив експерт.

Економіст зазначив, що за рахунок правок законопроєкт нардепи підтримають.

«Фракції, які не є провладними, але з якими домовилися – вони дадуть потрібну кількість голосів. У цьому законопроєкті є окремі зміни, наприклад, збільшення дотацій на регіони, на економічно-соціальний розвиток, зміни щодо порядку виділення дотацій на підтримку агропромислових підприємств. Я думаю, що це далеко не останні зміни, які забезпечать підтримку документа іншими фракціями», ‒ вважає Несходовський.

Нагадаємо, раніше перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк заявив, що Верховна рада планує голосувати за проєкт держбюджету на 2021 рік у другому читанні 15 грудня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: