Транзит російського газу через Україну знизився на третину

Читать на русском
За 11 місяців 2020 року транзит російського газу через Україну склав 50,1 млрд кубометрів газу, що на 38 відсотків менше, ніж торік.
Фото з відкритих джерел.

За 11 місяців 2020 року транзит російського газу через Україну склав 50,1 млрд кубометрів газу, що на 38% менше, ніж торік.

Як повідомляє пресслужба Оператора ГТС України, серед головних причин зниження транзиту ‒запуск газопроводів в обхід України, зменшення попиту на газ в ЄС, значні запаси газу в європейських підземних сховищах.

Північний потік-2: які країни за чи проти будівництва газопроводуСША, Україна та ще 7 європейських держав не підтримують будівництво газопроводу, тоді як РФ, Німеччина та 10 країн регіону виступають за його зведення.

Середньодобовий обсяг транзиту з початку року склав 150 млн куб. м на добу, а в листопаді зріс до 175 млн куб. м на добу за рахунок дозамовлень потужностей через аукціони.

Це пов'язане з тим, що в листопаді трейдери почали відбирати свої запаси газу з митного складу в українських сховищах.

«Уперше через Україну було транспортовано значні обсяги газу в ЄС не тільки на замовлення Газпрому, а й для наших європейських клієнтів, які користуються послугами short-haul і митний склад... Така активність підтверджує, що ми впевнено рухаємося до створення регіонального газового хабу в Україні», - пояснив директор Оператора ГТС Сергій Макогон.

Раніше ми писали, що в Україні знову дорожчає газ для населення. У «Нафтогазі» це пояснюють сезонним чинником і зростанням гуртової ціни на блакитне паливо.

«Слово і діло» відстежило, як змінювалася його вартість для українців в останні три роки (на прикладі Києва).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: