Послуги ЖКГ: як змінилася заборгованість українців від початку року

Читать на русском

Верховна рада минулого тижня ухвалила закон про врегулювання окремих питань у галузі надання житлово-комунальних послуг. Він, зокрема, передбачає спрощення процедури укладання договорів із виконавцями послуг, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж у будинках, а також оптимізацію кількості платежів у квитанціях. Останнє особливо цінно: тепер буде тільки два види платежів – безпосередньо за вартість послуги і за абонентське обслуговування – що трохи спростить життя українців. Як від початку року змінилася заборгованість населення за послуги ЖКГ, розібралося «Слово і діло».

Традиційно найбільші борги у населення накопичилися за споживання і розподіл природного газу. Щоправда, із початку року борг скоротився на 19,7% і становить 22,4 млрд грн. Найбільша заборгованість у жителів Донецької області – більше 3 млрд, а також в Одеській, Харківській, Полтавській, Львівській, Луганській та Запорізькій областях.

Від січня також скоротився борг українців за опалення і гарячу воду – на 15,7%. Станом на кінець жовтня сума заборгованості становить 16,7 млрд грн. Найгірше за ці послуги платять в Києві, сума сягає 4,4 млрд.

Борг українців за споживання газу із початку року скоротився на 19,7 відсотків і становить 22,4 млрд гривень.
Борг населення за опалення і гарячу водуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Трохи скоротився борг українців за електроенергію – на 5,2% – і тепер становить 5,1 млрд грн. Повністю розрахувалися зі своїми боргами жителі Миколаївської області, у Волинській, Київській, Житомирській, Запорізькій, Львівській, Рівненській, Харківській і Чернігівській областях заборгованість навпаки збільшилася.

Порівняно із січнем майже на 51% зріс борг населення за централізоване водопостачання і водовідведення. Наприкінці січня сума перевищувала 5,7 млрд грн. Крім того, до 5,1 млрд грн (на 14,5%) зросла заборгованість за управління багатоквартирним будинком. Найбільше за цю послугу не сплатили в Києві і Дніпропетровській області.

Борг населення за поводження з побутовими відходами з початку року виріс на 22,5% – до 1,1 млрд грн.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, скільки українці заборгували за житлово-комунальні послуги і скільки заплатили за перше півріччя 2020-го.

Також ми писали, скільки українці заборгували за послуги ЖКГ в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: