Тарифи ЖКХ: що змінить новий механізм формування ціни

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Верховна рада схвалила в другому читанні законопроєкт про встановлення нового механізму тарифів на комунальні послуги. У коментарі «Слово і діло» директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко відзначив, що принципово новий механізм нічого не змінить, проте є ризик, що тариф формуватиметься під впливом політичних чинників.

«Реального механізму, який би враховував соціально-економічне становище людей – немає. Методика не змінилася. Вплив місцевих еліт, які володіють комунальними підприємствами буде сильнішим. Й головне, що ніде, ні на місцях, ні в НКРЕКП не враховується економічне становище людей», ‒ сказав Сергієнко.

Експерт вважає, що підприємства у цій галузі є природними монополістами, тому контроль держави потрібен.

Українці заборгували за послуги ЖКГ у жовтні понад 50 млрд грнУкраїнці сплатили за житлово-комунальні послуги 9 млрд. грн. У той же час заборгованість за компослуги перевищувала 50 млрд грн.

«У нас переплутані поняття собівартість і тариф. Тариф, ціна і собівартість – це абсолютно різні речі. Тариф повинен встановлюватися так, щоб це було зручно споживачам. А у нас всі витрати перекладають на тариф. Це найбільша проблема нашої влади, що вони роблять вигляд, що цієї різниці не розуміють», ‒ наголосив Сергієнко.

Він додав, що механізми формування тарифу не змінилися, однак уряд зняв із себе політичну відповідальність за нього і переклав усе на місцевих депутатів.

«Принципово нічого не зміниться. Але це в кращому разі, бо методики формування тарифу залишалися ті самі і засновані вони на витратному принципі. Якщо раніше несли в НКРЕКП, то тепер нестимуть у виконавчі органи місцевої влади. Така ситуація була до 2014 року. Що може бути гірше? Вплив місцевих комунальників на місцеву владу може зрости і почнуть відігравати роль політичні мотиви. Наприклад, це може бути помітно у передвиборчий період», ‒ пояснив він.

Нагадаємо, під час карантину влада заборонила стягувати пеню за борги та вимикати людям світло чи газ.

Раніше «Слово і діло» пропонувало подивитися, скільки українці заборгували за житлово-комунальні послуги та скільки заплатили за перше півріччя 2020 року.

Також експерт пояснила, як можна розв'язати проблему накопичених боргів за житлово-комунальні послуги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: