Посилення карантину: коли варто запровадити локдаун

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що локдаун в Україні цієї зими однозначно запровадять. Лишилося питання – у грудні чи від січня. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Краснопьоров відзначив, що можливість запровадження жорсткого карантину варто оцінювати за два тижні. Оскільки мобільність населення зменшилася, а це означає зниження ймовірності зараження коронавірусом.

«Мені здається, що зараз треба почекати, бо начебто є попередні дані, що українці почали менше пересуватися. Тобто є опосередковані ознаки, що мобільність знизилась. Можливо, в ці дні будуть дані й не треба буде локдауну, бо треба ситуацію оцінити», ‒ пояснив експерт.

За словами політолога, за два тижні можна буде зрозуміти, коли саме треба буде запроваджувати нові обмеження.

«З іншого боку, Україна уже перебуває у непростій кризовій ситуації і кількість тих, хто потребує допомоги держави дуже велика й без коронавірусу. Будь-якому урядові було би надзвичайно важко. Бо для того, щоби оголосити локдаун треба підтримувати домогосподарства, підприємства. Їм треба надати живі гроші, а їх – немає. У цьому випадку уряд буде максимально зменшувати термін локдауну», ‒ пояснив експерт.

Краснопьоров вважає, що на тривалий карантин у влади просто немає ресурсів.

«Тривалий локдаун неможливий і він у будь-якому разі буде коротким, бо економічно немає змоги його провести. У такій ситуації варто посилювати відповідальність за дотримання санітарних правил», ‒ відзначив він.

Нагадаємо, 30 листопада відбулася нарада за участю представників РНБО і Кабміну, на якій обговорювали чи потрібен жорсткий карантин в Україні.

У МОЗ заявили, що тритижневий локдаун допоможе збалансувати зростання захворюваності на коронавірус до лютого.

Також повідомлялося, у разі локдауну зупиняти громадський транспорт не планують, однак можливі деякі обмеження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: