У Чорнобильській зоні активісти зафіксували стрибки рівня радіації

Читать на русском
У Чорнобильській зоні відчуження і поза зафіксували аномальні коливання рівня радіаційного забруднення.

У Чорнобильській зоні відчуження і поза зафіксували аномальні коливання рівня радіаційного забруднення.

Як повідомляє екологічна група Save Dnipro, 17 та 18 листопада на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення. Показники були високі також і 25 листопада.

У Save Dnipro нагадали, що до нового сховища СВЯП-2 вперше було перевантажене відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) для тривалого зберігання (до 100 років). Однак за твердженнями фахівців-консультантів, таке забруднення від переміщення відпрацьованого ядерного палива неможливе.

У відповідь Державне агентство України з управління зоною відчуження прокоментувало ситуацію. В установі запевнили, що радіаційний фон на території зони відчуження знаходиться в межах допустимих рівнів. Як стверджують в агентстві, у зоні відчуження триває метрологічна повірка датчиків.

«Ніяких аварій або катастроф у зоні відчуження не було. Радіаційний фон є нормальним для Зони відчуження», - розповів сьогодні на брифінгу заступник голови державного агентства з управління Зоною відчуження Максим Шевчук.

За його словами, організація SaveDnipro збирала інформацію з системи контролю і помітила короткочасне значне підвищення показників.

Чиновник пояснив, що перевірка відбувається шляхом підйому еталонного джерела іонізуючого випромінювання до датчиків. Роботи з повірки продовжаться, тому підвищення показників буде фіксуватися ще деякий час.

Нагадаємо, Чорнобильську зону відчуження відкрили для відвідування, але будуть діяти певні обмеження, пов’язані із карантином.

Як відомо, навесні під час пожеж в Чорнобильській зоні повністю згоріли 30% туристичних об'єктів.

«Слово і діло» пропонує подивитись, які найбільші пожежі були в Чорнобильській зоні та у світі за останні 20 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: