Київ приєднався до санкцій проти Мінська: як зміниться життя українців у Білорусі

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Сім країн-партнерів ЄС, разом із Україною, приєдналися до санкцій проти Білорусі через фальсифікації і порушення прав людини під час виборів президента. У коментарі «Слово і діло» політолог Михайло Дяденко відзначив, що категоричне рішення Києва стосовно режиму Лукашенка може створити небезпеку для українців, які мешкають на території Білорусі.

«Для українців, які живуть у Білорусі, ускладнюються питання безпеки. До них буде прикута увага білоруських правоохоронних органів та органів безпеки. Це – не найкращий формат життя, коли виникає така надмірна опіка. Українців можуть легко використовувати в провокаціях, ув’язнювати з політичною метою – все це ми можемо легко отримати тепер у Білорусі», — вважає Дяденко.

За словами політолога, після погіршення відносин між країнами українці, що мешкають на території сусідньої країни можуть стати заручниками ситуації.

Україна приєдналася до санкцій ЄС проти БілорусіСанкції проти Білорусі. Україна і ще шість країн приєдналися до санкцій за фальсифікації на виборах в Білорусі.

«Насправді, ця не зовсім далекоглядна політика щодо того, що відбувається у Білорусі й призвела до того, що взаємини між країнами досить напружені і незадовільні. Важко сказати, чи будуть вони далі погіршуватися», — сказав політолог.

Дяденко вважає, що категорична позиція України щодо Білорусі матиме неоднозначні наслідки.

«МЗС могло би радити президентові здійснювати більш виважені кроки. Відносини будуть складатися погано й ми отримаємо ще один фактор напруження, бо Лукашенко був своєрідним гарантом на українсько-білоруському кордоні. Для України будуть додаткові витрати – і інформаційні, і організаційні. Україна могла стати перемовником між Білоруссю та Європою, але не скористалася цією можливістю. З одного боку, це природно, зважаючи на наш проєвропейський курс, але ми могли зманеврувати та не скористалися цим», — пояснив експерт.

Нагадаємо, на початку жовтня Євросоюз оприлюднив список санкцій білоруських чиновників, які потрапили під обмежувальні заходи у зв'язку з порушенням прав людини й фальсифікаціями на президентських виборах у Білорусі.

У ньому виявилися представники керівництва країни, включаючи Олександра Лукашенка, і силовики. Їм заборонили в'їзд до ЄС. Крім того, їхні рахунки в європейських банках (якщо є такі) зможуть заморозити.

Голова МЗС Дмитро Кулеба анонсував, що Україна приєднається до санкцій ЄС проти Білорусі, щоби продемонструвати солідарність із ЄС і білоруським народом.

Цього тижня стало відомо, що країни Балтії готують нові санкції проти Білорусі.

Своєю чергою Мінськ розширив санкції у відповідь проти ЄС і Канади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: