Зростання тарифів на газ: чи вдарить це по гаманцях українців

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» встановила ціну на блакитне паливо для побутових клієнтів у вересні 2020 року на рівні 4,70 грн/куб. м з ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки). Відтоді тариф для населення і далі зростає. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі ЖКГ Олександр Сергієнко відзначив, що через здорожчання зросте й заборгованість, оскільки в людей немає можливості заощаджувати.

«Судячи із тієї динаміки, яку ми спостерігаємо останні два місяці, буде зростання ціни на газ і, відповідно, вартості централізованого опалення. «Нафтогаз» пояснює це тим, що паливо дорожчає на європейських хабах, а в нас ціна на внутрішньому ринку зв’язана із європейською. Там завжди ціна на газ в опалювальний період зростає, тому тарифи підвищаться і в нас», — пояснив Сергієнко.

За його словами, у таких умовах буде накопичуватися заборгованість населення.

Тарифи на комунальні послуги відтепер затверджуватиме місцева влада – ШмигальКабінет міністрів України затвердив законопроєкт, який передбачає передачу повноважень на встановлення тарифів на комунальні послуги від НКРЕКП до місцевої влади.

«Оскільки держава цієї ціни не регулює, її формує ринок, зрозуміло, що на ринку газу є свої закони та свої гравці. Звісно, вони зацікавлені, щоб вартість зростала. Оскільки можливостей економити у населення дуже мало – у багатоквартирних будинках заощадити на опаленні неможливо. Тому це вдарить по гаманцях українців. З іншого боку, оскільки немає можливості відімкнути багатоквартирні будинки від централізованого опалення, зростатиме і заборгованість, як це було у минулі роки. Нас чекає дуже непроста зима», — пояснив експерт.

Раніше ми писали, скільки газу закачували в українські ПСГ у 2013-2020 роках.

Нагадаємо, до 29-ї річниці незалежності України «Слово і діло» зібрало основні зміни в країні у цифрах і графіках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: