Мільярди доларів і десятки тисяч ліжок: досвід сусідніх країн у боротьбі з COVID-19

Читать на русском

В Україні щодня фіксують 12-14 тисяч нових випадків інфікування коронавірусом. З Фонду боротьби з COVID уже витратили 39 млрд грн, щоправда, не вся сума пішла безпосередньо на охорону здоров'я. Завантаженість ліжок в цілому по країні становить понад 50%. «Слово і діло» пропонує подивитися на досвід боротьби з COVID-19 сусідніх із Україною країн.

У Білорусі станом на 24 листопада більше 125 тисяч інфікованих, це 13,3 тисячі хворих на мільйон населення.

За словами Олександра Лукашенка, на боротьбу з коронавірусом було витрачено понад 196 млн доларів – це «і додаткові витрати на медицину і на підтримку реального сектора економіки». Для хворих на коронавірус в країні передбачили близько 30 тисяч ліжок в лікарнях, за останніми даними, зайнято близько 30%. Як стверджують в Міністерстві охорони здоров'я Білорусі, проблем із киснем в лікарнях немає.

Цифри хворих на коронавірус зростають у Росії. Наприклад, 23 листопада в країні був черговий антирекорд – 25 тисяч 173 нових випадки. Загалом у Росії зафіксовано більше 2,1 млн випадків захворювання, це 14,5 тисячі на один мільйон населення.

На боротьбу з пандемією з федерального бюджету Росії було виділено 6,7 млрд доларів, це сума без урахування підтримки економіки і громадян. Також крім цих грошей, уряд скеровував додаткову допомогу регіонам.

Для хворих на коронавірус в країні передбачено 268 тисяч ліжок, з них майже 147 тисяч оснащені подачею кисню і 31 тисяча – апаратами ШВЛ. За даними на середину листопада, зайнято майже 81% ліжкового фонду, в половині регіонів завантаженість вище середнього.

За час пандемії в 22 регіонах Росії фіксували проблеми з постачанням лікарень медичним киснем. У жовтні Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом загибелі п'яти пацієнтів в лікарні Ростова-на-Дону через брак кисню. Збій в системі подачі кисню був в одній з лікарень Курська, в результаті помер пацієнт.

У Польщі за останню добу було зафіксовано понад 15 тисяч випадків коронавірусу. Усього в країні більше 876 тисяч інфікованих, це 23,2 тисячі на мільйон населення. На боротьбу з COVID влада вже витратила майже 80 млрд доларів, приблизно половина цієї суми пішла на підтримку бізнесу.

Для хворих в країні передбачили близько 33 тисяч ліжок. Наприкінці жовтня у Варшаві вже відкрили на стадіоні тимчасовий шпиталь, там буде близько тисячі ліжок, до всіх підвели кисень.

Словаччина витратила на антикоронавірусні заходи більше 5,2 млрд доларів. Майже 50 млн доларів коштували експрес-тести для масового тестування населення. В Угорщині на боротьбу з COVID-19 пішло близько 4,6 млрд доларів, в Молдові – 28,9 млн доларів, в Румунії – 1,2 млрд доларів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів виділить додатково 895 млн грн на забезпечення киснем ліжкового фонду в лікарнях.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, в яких країнах діє карантин «вихідного дня».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: