Новорічні свята: експерт розповів про можливий сценарій обмежень

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

В ЄС, готуючись до новорічних свят, карантинні правила в деяких країнах змінюють. У Великобританії обмеження пом’якшать, а в Німеччині берлінську новорічну ялинку скасують. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала відзначив, що у свята саме час запровадити тотальний карантин, бо це звичний період, коли економіка не працює на повну силу.

«Це дуже важливе питання, бо у період новорічних свят країна й так стає на своєрідну паузу, й тут я можу підтримати тих, хто пропонує загальнонаціональний карантин. А все йде до того, що його доведеться запроваджувати і для цього найкраще підходить саме святковий період», — сказав Бала.

Експерт зауважив, що обмеження не будуть сприйняті негативно, якщо про них повідомлять завчасно.

Стало відомо, як в Києві відсвяткують Новий рік в умовах карантинуНовий рік в Києві 2021. Ялинку на Софіївській площі встановлять і запалять 19 грудня. Святкового ярмарку не буде.

«Про це мають говорити лікарі, а не міністр, якому вже ніхто не вірить. Про це мають говорити міські голови, які були проти карантину «вихідного дня». Тобто, якщо буде правильно побудована комунікація, то буде і свідоме ставлення», — відзначив експерт.

На думку політолога, економічні збитки від карантину в новорічні свята будуть не такі відчутні, як у звичайний період.

«Це буде найбільш оптимальний варіант, хоча, звісно, збитки будуть. Імовірно, мінімальні, бо в цей період й так все не працює. Коли ми чуємо про те, яка кількість людей щодня інфікується, то наслідки будуть страшніші, якщо нічого не робити», — сказав експерт.

Нагадаємо, уряд замінив адаптивний карантин загальнонаціональним до 31 грудня. У будні в Україні діятимуть обмеження «помаранчевої» зони.

Крім того, в країні від 14 по 30 листопада запровадили карантин «вихідного дня». З 00:00 суботи до 00:00 понеділка на всій території України повинні діяти нові обмеження.

Ми писали про протести підприємців під Кабміном і ВР.

Як відомо, 17 листопада Рада провалила голосування за постанову, в якій уряду рекомендувалося переглянути обмежувальні заходи у вихідні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: