Епідемія COVID-19: скільки коштуватиме вакцина для українців

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Одна доза вакцини від коронавірусу, розробленням якої займається американська компанія Moderna, коштуватиме 25-37 доларів. Про це заявив голова компанії Стефан Бансель в інтерв'ю німецькій газеті Welt. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Голобуцький відзначив, що існує багато механізмів, щоб забезпечити доступність вакцини для звичайних громадян.

«Коли вона почне вироблятися у комерційних обсягах, то подешевшає. Крім того, вакцину можуть закуповувати міжнародні організації, Україна теж може закуповувати й частину забезпечувати безкоштовно», — сказав Голобуцький.

Політолог відзначив, що уряд має знайти механізми компенсацій, які би знизили ціну вакцини для населення.

В компанії Moderna назвали вартість вакцини від COVIDВакцина від коронавірусної інфекції, яка була розроблена компанією Moderna, коштуватиме від 25 до 37 доларів, в залежності від обсягу закупівлі.

«Ціна на рівні 25-37 доларів — це велика сума для багатьох, але некритична. Для середнього класу – це взагалі нормально. Але існує чимало механізмів, через які можна забезпечити вакцину для всіх верств населення, або для того, щоби бодай половину цієї суми компенсувати», — вважає Голобуцький.

Експерт зазначив, що 20 млн доз вакцин, які планує закупити уряд, буде достатньо.

«Багато людей вже перехворіли, і насправді ми навіть не уявляємо цю реальну кількість. Є вразливі категорії громадян: старшого віку, ті, хто працюють із хворими та люди із хронічними захворюваннями. Звичайно, для них вакцина повинна бути доступна передусім», — додав він.

Нагадаємо, раніше в МОЗ повідомляли, що найбільш напружена ситуація з COVID-ліжками з киснем в Києві і Харківській області.

За минулу добу коронавірус виявили у 10 945 українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: