Опалювальний сезон: чи можуть українці розраховувати на субсидію

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

У жовтні 2020 року розмір субсидії на оплату послуг ЖКГ в Україні зріс у 2,57 рази порівняно з минулим місяцем. Виплата збільшилася до 732 гривень, повідомило Міністерство соціальної політики. Зокрема, в жовтні допомогу отримали 2,816 млн домогосподарств. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі енергетики Дмитро Марунич відзначив, що після підвищення тарифів на газ та електроенергію, закладених на наступний рік на субсидії коштів може не вистачити.

«Людям субсидії виплачують і ця ситуація більш-менш є на контролі у влади. Питання в іншому – що буде в наступному році. Уряд запропонував 36,6 млрд у проєкті бюджету, а нас може чекати підвищення цін на газ для населення. Розцінки уже перевищили рівень торішнього опалювального сезону і можуть ще підвищитися. На жаль, також вимальовується підвищення тарифів на електрику. Якщо таке станеться, то закладених коштів може не вистачити, навіть попри те, що уряд здійснив низку заходів, щоб обмежити субсидії», — сказав Марунич.

На думку експерта, субсидій може не вистачити у наступному році.

Скільки українці заборгували за послуги ЖКГ за перше півріччя 2020-гоНайбільші борги накопичилися за природній газ, опалення та гарячу воду. При цьому в усіх регіонах України люди сплачують більше, ніж нараховано в платіжках.

«Мова йде про підвищення рівня мінімальної зарплати до 6 та 6,5 тисяч гривень. Оскільки, будь-яка субсидія для працездатних розраховується зважаючи на цей рівень, тому це призведе до зменшення кількості домогосподарств, які можуть претендувати на допомогу», — пояснив експерт.

Марунич додав, що остаточно ситуацію можна буде прогнозувати на початку наступного року.

«Якщо ця історія наштовхнеться на зворотній процес у вигляді зростання тарифів, про які я вже казав, то субсидій у 2021-му може не вистачити, але поки що це лише припущення. Картина буде зрозумілою у січні-березні наступного року», — відзначив він.

Раніше ми писали, скільки газу закачували в українські ПСГ в 2013-2020 роках.

Нагадаємо, до 29-ї річниці незалежності України «Слово і діло» зібрало основні зміни в країні у цифрах і графіках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: