Україна відзначає День гідності та Свободи

Читать на русском
В Україні 21 листопада відзначають сьому річницю початку Революції гідності. У Києві відбудеться покладання квітів та автопробіг.
wikipedia.org

В Україні 21 листопада відзначають сьому річницю початку Революції гідності. У Києві відбудеться покладання квітів та автопробіг.

У 2013 році на Майдан Незалежності в Києві вийшли перші учасники протесту. Люди мітингували проти рішення уряду Миколи Азарова про припинення процесу євроінтеграції України. Пізніше на Майдані почали встановлювати намети і проводити масові акції протесту, які тривали до кінця лютого 2014 року.

День Гідності та Свободи: чи здатні українці на новий протестНапередодні Дня Свободи та Гідності чимало українців запитують у себе про спроможності революційних перетворень у державі. За яких умов чекати нових Майданів – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

За зиму 2013-2014 року в результаті зіткнень на столичному Майдані загинули понад сотні мирних громадян, яких назвали Героями Небесної Сотні.

Після Революції гідності в Україні змінилася влада, а четвертий президент Віктор Янукович (чинний на той момент) втік з країни до РФ.

З 2014 року День Гідності та Свободи став державним святом. Указом п'ятого президента Петра Порошенка була закріплена його дата – 21 листопада.

Крім того, у квітні 2016 року державній установі «Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності» було присвоєно статус національного.

Зазначимо, в листопаді Україна також відзначає річницю початку Помаранчевої революції (22 листопада 2004 року).

У зв'язку з пандемією в 2020 році масові заходи до Дня гідності пройдуть з карантинними обмеженнями. Так, сьогодні в Києві о 10:00 біля меморіалу на алеї Героїв Небесної сотні відбудеться покладання квітів, а після – молебень біля храму архістратига Михаїла. О 14:00 в столиці заплановано автопробіг «Майдан-Феофанія», а о 16:00 активісти вийдуть на хід «Не втрачаємо Гідність! Захистимо Свободу! ».

Нагадаємо, напередодні Дня гідності і Свободи до музею Революції гідності в Києві прийшли з обшуком.

«Слово і діло» перед річницею Революції гідності вивчило, як змінювалися доходи і витрати українців протягом 7 років.

Раніше ми публікували гучні провалені обіцянки політиків щодо розслідування злочинів на Майдані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: