Санкції проти Білорусі: яким чином ЄС продовжує тиснути на Лукашенка

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Міністри закордонних справ країн ЄС під час відеоконференції домовилися про посилення санкцій проти Білорусі. ЄС запроваджує уже третій пакет обмежувальних заходів. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Ігар Тишкевич відзначив, що Євросоюз намагається тиснути на Лукашенка через його оточення, але проблема в тому, що у білоруських еліт майже немає активів у ЄС.

«Докорінно це ситуації не змінить і переламу не буде, але це тиск Заходу. Треба дивитися, проти яких економічних компаній будуть вжиті санкції, бо є системоутворюючі компанії та експортери, які тим чи іншим чином пов’язані із оточенням Лукашенка. Але це поки що не призведе до тиску – це підняття ставок», — сказав Тишкевич.

Експерт відзначив, що Білорусь і сама зменшуватиме участь у європейських проєктах, зокрема, у «Східному партнерстві».

Протести у Білорусі: за весь час затримано вже майже 25 тисяч осіб, ще 8 – загинулоЗ моменту початку протестів у Білорусі силовики затримали вже майже 25 тисяч людей, з яких близько 1,2 тисячі притягнули до кримінальної або адміністративної відповідальності.

«Обидві сторони поки що діють шляхом збільшення ставок. Базово, це буде розширення списку людей та буде спроба заарештувати активи, якщо їх знайдуть. Теоретично, це спроба тиснути, але річ у тім, що у більшості білоруських чиновників немає таких активів», — сказав Тишкевич.

Нагадаємо, 6 листопада Євросоюз запровадив санкції проти Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Цього ж дня санкції затвердила і Канада.

Цього тижня стало відомо, що країни Балтії готуються запровадити нові обмежувальні заходи проти чиновників Білорусі, відповідальних за силовий розгін мітингувальників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: