Пенсійна реформа: як відбуватиметься сплата внесків за накопичувальною системою

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Уряд схвалив законопроєкт із впровадження професійної накопичувальної системи. Наразі це стосуватиметься осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах. У коментарі «Слово і діло» економіст Олексій Дорошенко пояснив, що перехід на накопичувальну пенсійну систему буде супроводжуватися тим, що державні й приватні фонди деякий час працюватимуть одночасно.

«Накопичувальна пенсійна система активно просувалася десь до 2016 року, потім усі зрозуміли, що уряд не готовий змінювати систему із солідарної на накопичувальну. Тому я вважаю, що, найімовірніше, це були представлені напрацювання за 2014-2016 роки, коли це активно просувалося, бо зараз щось нове робити з нуля просто неможливо. Мабуть, це спочатку буде додаткова частка, яку можна буде відкладати, потім обов’язкова», — сказав Дорошенко.

Економіст відзначив, що пенсійні внески не зміняться, але їх можна буде розбивати.

Кабмін запропонує запровадити накопичувальну пенсію для працівників важких професійКабінет міністрів схвалив проєкт закону про накопичувальну пенсійну систему і буде пропонувати його Раді.

«У людей будуть ті ж самі відрахування, які і були, але для частини грошей можна буде обрати приватний пенсійний фонд, в який це буде відраховуватися. Ми повинні прийти до того, що всі кошти, які людина буде витрачати – вона буде витрачати на приватний пенсійний фонд», — сказав Дорошенко.

За його словами, державний пенсійний фонд зупинить свою роботу після того, як повністю розрахується із громадянами, що сплачували внески.

«Державний пенсійний фонд повинен буде закінчити свою роботу, коли остання людина, яка відраховувала в нього кошти, отримає їх назад. Тобто необхідно, щоб ще він працював 40-50 років», — зауважив економіст.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, кому підвищать пенсії у грудні 2020 року.

«Слово і діло» склало детальну інфографіку, які пенсійні системи працюють у країнах світу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: