Проєвропейська влада в Молдові: чи ослабне роль Росії у регіоні

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

За результатами президентських виборів у Молдові перемогла кандидатка від проєвропейських сил Мая Санду. Ігор Додон, чинний президент, неформальний очільник Партії соціалістів, яка відстоювала проросійський курс, програв. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Антон Кучухідзе відзначив, що роль Росії у Молдові після програшу Додона не ослабне,бо у республіці залишаються механізми впливу з боку Кремля на будь-яку владу.

«Роль Росії особливо не зміниться. Вони й в подальшому просуватимуть концепт «пострадянського простору», що для них є дуже важливим й це зазначено у Стратегії національної безпеки РФ. Тому, виходячи з цього, вони будуть формувати власну політику в регіоні. Більше того, намагатимуться «продати» США та ЄС зони впливу, спробують вибороти регіон під свій вплив. Наприклад, в Придністров’ї залишаються російські військові. Це посилення присутності. Тому якихось значних змін ми не побачимо», — сказав Кучухідзе.

Політолог відзначив, попри те, що у Молдові змінився лідер, Росія і надалі нав’язуватиме свою політику.

Україна та Молдова планують вирішити «накопичені проблеми» у відносинахМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та новопризначений очільник МЗС Молдови Ауреліу Чокой планують покращити двосторонні відносини між державами.

«Путін навіть поздоровив Санду із перемогою. Все стане зрозуміло, коли відбудеться зустріч лідерів. Але глобально, Росія не має наміру полишати цей регіон, тому дуже великі шанси, що все залишиться так як є. Навіть є ризики, якщо Санду щось зробить не так, то Кремль цим скористається, бо в Молдові багато регіонів є проросійськими і від цього нікуди не подітися», — додав він.

Нагадаємо, 15 листопада у Молдові відбувся другий тур президентських виборів, у якому перемогла Мая Санду.

Пізніше Володимир Зеленський привітав її з перемогою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: