Вибори в Молдові: що зміниться після приходу до влади «проєвропейського» президента

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

У неділю, 15 листопада, у Молдові відбувся другий тур виборів президента республіки. За попередніми даними, лідирує «проєвропейський» кандидат Мая Санду. Вона обігнала чинного президента від «проросійської» Партії соціалістів Ігоря Додона. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Володимир Воля зауважив, що результати виборів – це лише перший етап перезавантаження еліт, проте орієнтації на Москву більше не буде.

«Насправді, вибори цього року є доволі знаковими, бо ще вночі був відрив в 11%. Інформація оновлюється, але лідирує Санду. Можна говорити про те, що у Молдові відбувається зміна політичних поколінь. Перемога Санду показує, що відверто проросійські політики, такі як Ігор Додон, відходять у минуле. Молдова вступає у нову епоху, коли орієнтації на РФ буде менше. Водночас, треба розуміти, що і у Додона, і у Санду свій стабільний електорат. Умовно «проросійський» та «проєвропейський», тому боротьба розгорталася за голоси тих, хто остаточно не визначився», — сказав Воля.

На думку експерта, остаточне перезавантаження еліт відбудеться після парламентських виборів.

«Я думаю, нова політична еліта в Молдові буде більш зваженою і певною мірою Санду вдасться подолати розкол у суспільстві. Це ще не остаточний раунд битви. Я не виключаю, що будуть дочасні вибори в парламент. Сам Додон про це говорив. Я думаю, що тоді процес перезавантаження буде остаточно сформований», — сказав політолог.

Експерт додав, що політика Молдови особливих змін не зазнає.

«Радикальних змін у політиці не буде. Мая Санду, з одного боку, проєвропейський політик, з іншого – не налаштована псувати відносини із Москвою. Триватимуть переговори щодо реінтеграції Придністров’я у Молдову, але без різких рухів. Я думаю, що Санду буде їх спокушати «пряником», тим паче, що зараз виросло нове покоління й вони прагнуть іншого життя. Щодо України, то не варто очікувати загострень, як це могло бути за Додона», — сказав Санду.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія Молдови оприлюднила попередні результати другого туру президентських виборів. Перемагає експрем'єр-міністр Молдови Мая Санду.

Як відомо, вона також набрала більшість голосів на виборах президента країни у першому турі.

Також у коментарі «Слово і діло» політичний експерт Сергій Грабський раніше розповів, що після перемоги проєвропейських політиків у Молдові вплив Росії залишиться.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: