Шмигаль та Ковалів провалили обіцянку, що шахтарі вчасно отримуватимуть зарплату

Читать на русском
Заборгованості із зарплат на державних шахтах тягнуться з вересня, а уряд планує виділити ще 1,4 млрд грн на прострочені виплати шахтарям.
Слово і діло

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів провалили однакову обіцянку – що шахтарі вчасно отримуватимуть зарплату до 2021 року.

Прем’єр дав таку обіцянку 19 червня 2020 року на засіданні Антикризового енергетичного штабу, нагадує «Слово і діло».

«Разом з президентом та партією «Слуга народу» ми брали зобов’язання перед українськими шахтарями. Це обіцянка про те, що робітники державних шахт будуть отримувати заробітну плату вчасно та в повному обсязі. Наші кроки зараз – це реалізація цих обіцянок. Ми підтримали вуглевидобувну галузь та повертаємо для роботи тисячі гірників», – сказав він тоді.

Щодо Юлії Ковалів, то вона 10 липня 2020 року в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» пообіцяла: «Шахтарям до кінця року, передусім державним шахтам, буде зарплата платитися вчасно».

Як повідомили «Слово і діло» у Міненергетики, станом на 1 жовтня 2020 року заборгованість перед працівниками із заробітної плати (без нарахувань) на державних вуглевидобувних підприємствах, що належать до сфери управління Міненерго та розташовані на підконтрольній органам влади України території становила 292,3 млн гривень.

На початку листопада від Міненергетики стало відомо, що проблему заборгованості все ще не вирішено.

У держбюджеті планується передбачити ще 1,4 млрд грн на виплату зарплати гірникам до кінця року та погашення заборгованості, що виникла з вересня (!). Для цього нардепам потрібно ухвалити у другому читанні законопроєкт № 4119.

Оскільки заборгованість перед робітниками державних шахт тягнеться ще з вересня і вони отримують заробітну плату невчасно, або не в повному обсязі, обіцянка Шмигаля та Ковалів отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слово і діло», Денис Шмигаль дав 802 обіцянки, з яких 52 виконав і 15 – провалив. Ще 735 зобов’язань прем’єр має реалізувати.

Юлія Ковалів загалом дала 20 обіцянок, з них 5 виконала і 7 – провалила. Ще 8 – у процесі виконання.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежує зобов'язання урядовців та керівництва Офісу президента. Як міністри Шмигаля виконували обіцянки під час восьмого місяця роботи Кабміну, дивіться в нашому дайджесті.

Також ми відстежили, як виконує обіцянки команда Зеленського через рік і п'ять місяців роботи ОПУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: