Коронавірус у світі: в яких країнах протестували проти карантину

Читать на русском

У світі налічується понад 51 мільйон випадків інфікування коронавірусом. У багатьох європейських країнах розпочалася друга хвиля пандемії, і влада змушена знову посилювати карантин. Однак люди, пам'ятаючи весняний локдаун, виходять на протести: або бізнес, як і в Україні, боїться розорення, або люди незадоволені обмеженням свобод, або вважають коронавірус «теорією змови». «Слово і діло» склало мапу протестів у світі.

В Італії протести в жовтні-листопада охопили Рим, Мілан, Неаполь, Турин, Палермо, Трієст і Флоренцію. Нагадаємо, навесні ситуація в країні була катастрофічною, в березні Італія вийшла на перше місце в світі за кількістю смертей від коронавірусу. З середини вересня інфікованих знову більшало, 6 листопада був зафіксований антирекорд – 37,8 тисяч випадків.

Місцеві лікарі закликають знову запровадити локдаун, інакше система охорони здоров'я не впорається з напливом хворих. Натепер в Італії діє трирівнева система обмежень, крім того, обмежена робота закладів громадського харчування, з 26 жовтня в країні закриті театри, спортзали, кінотеатри. Нові заходи спричинили протести, під час яких сталися сутички з поліцією. У деяких містах правоохоронці застосували сльозогінний газ, у відповідь мітингувальники кидали петарди та димові шашки. Найактивніших учасників протестів затримували.

У Франції кілька днів тому теж був зафіксований антирекорд захворюваності на COVID-19 – 6 листопада було майже 60,5 тисяч нових випадків. Наприкінці жовтня влада знову оголосила суворі обмеження: університети перейшли на дистанційне навчання (школи і садочки працюють), виходити з дому можна тільки в магазин, на роботу або в лікарню, бари зачинені. У відповідь власники ресторанів вийшли на вулиці, деякі заявили, що не виконуватимуть розпорядження влади.

В Іспанії протести були в Мадриді, Барселоні та Сарагосі. Країна теж б'є антирекорди – і за захворюваністю, і за смертністю. 29 жовтня уряд продовжив дію надзвичайного стану до травня 2021 року. Крім того, запровадив комендантську годину, обмежив громадські збори. У великих містах розпочалися протести, погроми і сутички з поліцією. Десятки мітингувальників затримали, є постраждалі з обох сторін.

У Німеччині до кінця місяця діє жорсткий карантин: зачинені бари, ресторани і розважальні заклади, спортзали, обмежені громадські збори, готелі не можуть приймати туристів. Масштабні акції протесту відбулися в Берліні і Лейпцигу. Зокрема, в Лейпцигу виступали «проти диктатури».

В Австрії жорсткий карантин діяв в Мельбурні. Там запроваджували комендантську годину, заборону гостювати і подорожі. Незадоволені вийшли на вулиці, що закінчилося затриманнями і штрафами. Обмеження поступово послаблюють, карантин дав свій результат – за останню добу в Австралії тільки шість нових випадків.

Локдаун на кілька тижнів знову запровадили у Великій Британії. Там закрили ресторани, паби, обмежили роботу магазинів, виходити з дому можна тільки на навчання, роботу, в магазин чи до лікаря. У деяких містах – Лондоні, Ліверпулі, Манчестері – відбулися протести. Населення вважає обмеження «надмірними».

Раніше ми писали про те, в яких країнах посилюють заходи безпеки через COVID-19.

Нагадаємо, на думку Всесвітньої організації охорони здоров'я, ситуація з поширенням коронавірусу на планеті поліпшиться до березня 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: