Штрафи за неносіння масок: чи можуть санкції поліпшити ситуацію з COVID-19

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Цього пленарного тижня Верховна рада може розглянути законопроєкт про штрафи за перебування у громадських місцях без захисних масок. У своєму виступі у вівторок міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що епідемічна ситуація в країні є катастрофічною. Водночас, у коментарі «Слово і діло» політичний експерт Дмитро Купира висловив думку, що підвищення штрафів за відсутність масок може бути дієвим, якщо буде запроваджений прозорий механізм контролю.

«Однозначно сказати важко, бо неможливість виконання закону нівелює розмір санкції. Тому, якщо не буде самого контролю за дотриманням, то можемо отримати вибірковий підхід і це може вибірково сприйматися суспільством. Потрібна не тільки адекватність розміру санкції, а й ефективний контроль за дотриманням», — сказав Купира.

На думку політолога, в умовах, коли ситуація з коронавірусом стає некерованою, носіння масок стає однією із критичних вимог.

Карантин «вихідного дня»: чи доцільні нові обмеженняБез обмеження роботи розважальних закладів посилення карантину не буде дієвим, вважає експерт.

«Я думаю, що це може допомогти, враховуючи, що Україна опинилася в катастрофічній ситуації, врятувати багато життів, але для цього має бути баланс між санкцією та контролем за її дотриманням», — сказав експерт.

Політолог додав, необхідно, щоб контроль за дотриманням санітарних правил був прозорий та зрозумілий.

«Санкція для порушника має бути відчутною, але також треба унеможливити ситуації, коли цим маніпулюють», — відзначив він.

Нагадаємо, штрафами за відсутність масок нардепам раніше пригрозив перший віцеспікер ВР Руслан Стефанчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: