Радіодиктант національної єдності: скільки українців писали його в 2015-2019 роках

Читать на русском

У День української писемності та мови в Україні вже 20 років відбувається щорічна акція – радіодиктант національної єдності. Текст завжди унікальний, його розробляють спеціально, в середньому це 100-120 слів. Після написання свій диктант можна відправити на перевірку, і, за статистикою, тільки близько відсотка учасників не припускаються помилок. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки українців писали диктант в 2015-2019 роках і скільки впоралися «на відмінно».

У 2015 році до написання диктанту долучилися понад 6,5 тисяч учасників, серед них були віцепрем'єр з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко (він писав і в 2016-2018 роках) і міністр освіти Сергій Квіт. Того року в проведенні акції сталася «революція» – з'явилася телеверсія диктанту, але його все одно рекомендують слухати по радіо. Без єдиної помилки диктант написали 12 людей, ще 34 припустилися однієї.

У 2016 році свої диктанти на перевірку надіслала понад 21 тисяча осіб, з них кілька – з окупованого Росією Криму. Без помилок впоралися 60 учасників. Наступного року кількість учасників збільшилася до 29 тисяч, без помилок написали 123 людини, ще 332 людини зробили одну помилку.

Однією з найбільш масових була акція в 2018 році – диктант написали близько 32,8 тисяч осіб, одну роботу надіслали з окупованого Криму, ще дві – з Донецька. Без зауважень диктант змогли написати 311 українців, близько тисячі зробили одну помилку.

Торік свої роботи надіслала на перевірку рекордно мала кількість людей – близько 5 тисяч осіб, і тільки двоє впоралися «на відмінно» (однієї з переможниць стала учениця 6 класу). Можливо, на це вплинуло те, що 2019-го акція зазнала деяких змін: писали диктант не 9-го, а 8 листопада, крім того, через 15 хвилин після його прочитання текст опублікували в інтернеті, щоб можна було самостійно перевірити.

Скільки людей писали диктант цьогоріч – поки що невідомо. Але точно взяв участь прем'єр-міністр Денис Шмигаль, мовний омбудсмен Тарас Кремінь і британські дипломати. Текст складав письменник Іван Малкович.

Нагадаємо, зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури відбудеться в новому форматі. У 2021 року абітурієнти зможуть здавати окремо або тест з української мови, або – тест з мови та літератури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: