Суддя Солом'янського суду не змогла через суд потрапити до ВАКС

Читать на русском
Суддя столичного суду спробувала через Верховний суд оскаржити рішення ВККС і ГРМЕ про визнання її такою, що не відповідає посаді в ВАКС.
суддя Вікторія Жовноватюк

Верховний суд відмовив судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Жовноватюк в оскарженні результатів відбору суддів до Вищого антикорупційного суду.

Таке рішення 30 вересня ухвалила Велика палата ВС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 23 січня 2019 року на спільному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Громадської ради міжнародних експертів було ухвалено рішення про визнання кандидатів такими, що не відповідають посаді судді ВАКС. Зокрема, серед таких кандидатів була й суддя Солом'янського райсуду Києва Жовноватюк.

Адвокат в її інтересах в лютому 2019 року звернувся до Касаційного адміністративного суду з позовом до ВККС і ГРМЕ, в якому вони просили визнати протиправними дії цих органів стосовно Жовноватюк як кандидата; визнати протиправним і скасувати рішення ВККС та ГРМЕ про невідповідності її посаді судді ВАКС; визнати її такою, що продовжує участь у конкурсі та зобов`язати ВККС завершити кваліфікаційне оцінювання її як кандидата на зайняття вакантної посади судді ВАКС.

18 грудня 2019 року Касаційний адмінсуд відмовив у задоволенні позову. Після чого адвокат Жовноватюк подав апеляцію на це рішення до Великої палати Верховного суду. Проте Велика палата залишила скаргу без задоволення.

Нагадаємо, у 2019 році ГРМЕ спочатку ініціювала ветування 8 кандидатів до ВАКС, пізніше ще 12. Загалом міжнародні експерти поставили під сумнів кандидатури 47 осіб. Разом із ВККС експерти заветували 39 кандидатів, коли міжнародники пропонували заветувати 47 кандидатів.

5 вересня 2019 року ВАКС офіційно розпочав свою роботу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: