Антикорупційний суд: як обирали суддів та коли будуть перші вироки

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Вища рада правосуддя скеровує подання на призначення 35 кандидатів до Антикорупційного суду. Щодо ще 4 кандидатів питання поставили на паузу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

«Президент має місяць, щоб видати відповідні укази. Не виключено, що це буде зроблено десь перед виборами. Тобто вже найближчим часом, але те, коли запрацює Антикорупційний суд, залежить від того, наскільки швидко буде організована робота апарату цього суду. Суд – це не лише судді, але й належно організована робота апарату, програми діловодства, тоді вже до цього суду передаватимуться справи», – зазначив Куйбіда.

На його думку, перші рішення суду будуть рішеннями слідчих суддів у межах кримінальних справ, однак ідеться не про вироки, лише про певні проміжні ухвали.

«Перші вироки будуть не раніше ніж восени», – уточнив він.

Так, дехто з політиків говорить, що суд запрацює до кінця березня, але все залежить від того, що вкладати в це поняття, додав експерт.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за антикорупційні законопроектиЗаконопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, не підтримав ніхто з депутатів-кандидатів у президенти.

«Якщо потрібно зробити просто оголошення про те, що суд починає працювати, то це одне. Але все одно спочатку мають бути відлагоджені всі технологічні процеси – як справа заходить, куди розподіляється. Це все займе не один день. Тому дуже сумнівно, що до кінця березня можна оголошувати про початок роботи суду. А перші рішення – це рішення слідчих суддів. Для того, щоб провести обшук, взяти когось під варту, дозволи надає слідчий суддя», – пояснив він.

Хіба що вироки, пов’язані з угодою сторін, можуть швидше ухвалюватися. Тобто, наприклад, коли особа визнає свою провину й прокуратура в зв’язку з цим призначає менше покарання, підкреслив фахівець.

«Такі вироки трапляються часто. Але коли йдеться про розгляд гучних справ по суті, то чекати вироків раніше осені не варто», – констатував він.

Щодо самого конкурсу, то, за його словами, щодо деяких кандидатів були питання щодо невідповідповідності тим вимогам, які встановлені до суддів цього суду.

«Питання не лише в непрофесійності, але й у доброчесності, професійній етиці. Все це перевірялося. В цьому процесі брала участь Громадська рада міжнародних експертів. Це шість високопрофесійних юристів із бездоганною репутацією з інших країн. Завдяки їхній діяльності велика кількість кандидатів, які за певними критеріями не підходили, були відсіяні», – резюмував Роман Куйбіда.

Transparency International повідомляє, що в поданні 22 судді, 11 адвокатів і двоє науковців, які претендують на посади в Антикорупційному суді та апеляційній палаті ВАКС.

Серед фіналістів 7 правників зі «списку 55 негідних», раніше оприлюдненого громадськими організаціями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: